НОВИНИ

Ден първи за Тереза Мей

Досегашният британски вътрешен министър Тереза Мей поема премиерския пост от Дейвид Камерън. С встъпването си в длъжност, на нея ще се падне провеждането на деликатните преговори за отделяне на Великобритания от Европейския съюз.

bnt avatar logo
от БНТ
06:30, 13.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Като вътрешен министър Мей си извоюва репутация на надежден, уравновесен министър, който компетентно управлява огромно ведомство, отговарящо за политиката на контратероризма, полицията, имиграцията, граничния контрол и борбата с наркотиците. Тя предприе стъпки, за да ограничи правомощията на полицията да "спира и обискира" - практика, смятана за несправедлива спрямо младите мъже от малцинствата, и използва позицията си, за да подложи на критика липсата на расово и етническо разнообразие в полицейските управления и пожарните.

Кампанията ѝ за най-високата длъжност беше лансирана с мотото "Тереза Мей е готова да бъде премиер от "Ден първи". А този ден е днес. Довечера тя ще посети кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец, преди да се нанесе в премиерската резиденция на "Downing street" и да поеме новата си роля в Обединеното кралство. Вчера тя формира състава на своя кабинет и се очаква да обяви членовете му днес. Сред обещанията на Мей беше включването на "министър на Брекзита", който да води преговорите с Брюксел.

;

Новият премиер е под силен натиск от страна на други страни-членки да задейства член 50 от конституцията на Европейския съюз, с което да даде старт на 2-годишния период, през който преговорите за излизане на Обединеното кралство от блока трябва да завършат. Същевременно опозиционни политици настояват новият премиер да свика предсрочни парламентарни избори възможно най-скоро заради редицата оставки след референдума за членството в Европейския съюз. По график следващите такива избори трябва да се състоят през 2020 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гласуват окончателните промени в Изборния кодекс
Гласуват окончателните промени в Изборния кодекс
Сигнал за пожар и задимяване в района на Сточна гара в София
Сигнал за пожар и задимяване в района на Сточна гара в София