НОВИНИ

Кой отговаря за безопасния интернет?

Кражби на пари, кражби на идентичност. Зловреден софтуеър, вируси, "фишинг". Детска порнография, тормоз през интернет... Това са част от "злините" в благото, без което днес не можем. Интернет! Даваме ли си сметка за това, какво се случва с нашия компютър докато четем, пишем си с приятели, споделяме снимки и видео, "чатим" си...

Валери Маринов
от Валери Маринов
00:39, 09.02.2016
Чете се за: 00:59 мин.
Още
отговаря безопасния интернет

Денят за безопасен интернет се отбелязва от 2004 година - всеки втори вторник на втория месец от годината. Инициативата е на Европейската мрежа на центровете за безопасен интернет. Европейската комисия подкрепя това начинание с идеята, че така ще се повиши информираността в обществото за онлайн технологиите. Целта е хората да бъдат насърчени да използват по-отговорно глобалната мрежа. Това особено важи за децата и младите хора.

Всяка година в кампанията се включват организации от над 100 страни в света, съобщава БТА. Мотото на деня за 2016 г. е : "Дай своя принос за по-добър интернет".

Вие какво мислите за това?


;

Преди 3 години на този ден имаше заседание на първия ТийНЕТ Парламент. Десет детски депутати, избрани с гласуване във Фейсбук, и още 100 делегати-ученици дискутираха и приеха Харта, убедени, че ако се спазват правилата в нея, киберпространството ще е по-безопасно място за децата. Така е, децата са най-уязвимите и в реалността и във виртуалното пространство. А така наречените "Големи" (хора)? Нали не смятаме, че престъпление като детската порнография е измислено от малките деца?

;

А кражбите по електронен път? Един ден разбираш, че парите ти ги няма... Това е случаят когато едни "големи" (хора) са изиграли други големи хора.

И другата измама - когато изведнъж ти казват, че се извършил нещо (в свой ущърб понякога), което ти си абсолютно убеден, че никога не си правил. Но справката от собственият ти компютър говори друго.

Ами ако ти хакнат смартфона? Смартфонът е онова естественото продължение на ръката ... или на двете ръце (зависи дали говориш по телефона, "цъкаш" в социалните мрежи, гледаш видео и др. и др.)

Да, огромното мнозинство от нас са настрана от този свят. Но това не значи, че го няма... Затова нека поне веднъж в годината помислим как интернет да бъде по-безопасно място.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грипна ваканция в Пловдив и Стара Загора
Грипна ваканция в Пловдив и Стара Загора
Отново затвориха граничните пунктове с Гърция
Отново затвориха граничните пунктове с Гърция