НОВИНИ

Ден за размисъл в Каталуния

В Каталуния днес е ден за размисъл. Снощи в Барселона се проведе масов протест преди забранения от властите референдум за независимост. Според организаторите около 100 хиляди души са се включили в демонстрацията в подкрепа на гласуването.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:00, 30.09.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:32 мин.
По света

ДА или НЕ! Каталунците днес трябва да вземат решение дали да подкрепят независимостта на областта. Правителството на Каталуния призова хората утре да участват в референдума. Позицията на испанските власти, обаче, е категорична - гласуването е незаконно. Според лидера на регионалното правителство, Каталуния вече е победила в борбата за суверинитета.

Карлес Пучдемон, лидер на регионалното правителство на Каталуния: Ние имаме опит в преодоляването на трудности и всяка трудност ни прави по-силни. Победата е сигурна. Нека в неделя излезем от домовете си, готови да променим историята, да сложим край на един и началото на друг процес.

Хиляди полицаи са мобилизирани, за да не допуснат утре да се проведе референдумът. Очаква се да отворят около 2 300 избирателни бюра. Привърженици на референдума още от вчера започнаха да окупират сгради, за да гарантират, че в тях ще се проведе гласуване. Върховният съд на Каталуния нареди на компанията Google да блокира приложение с местата на избирателните секции. То вече не може да бъде изтеглено, но може да бъде ползвано от потребителите, които са го инсталирали по-рано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американският здравен министър подаде оставка
Американският здравен министър подаде оставка
САЩ обявиха, че не признават легитимността на референдума в Иракски Кюрдистан
САЩ обявиха, че не признават легитимността на референдума в Иракски Кюрдистан