НОВИНИ

Ден за цифровите технологии в Брюксел

По повод скандала около Фейсбук еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел заяви, че защитата на личните данни е европейска ценност, която не подлежи на преговори. На днешния ден на цифровите технологии тя призова за повече инвестиции в сектора и за единни действия на Европа, за да не изостане от другите части на света. Какви са новите идеи и предложения за насърчаване на сътрудничеството - разказва Мартин Гицов.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:55, 10.04.2018
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Без решителни колективни действия Европа рискува да загуби конкурентност в глобален мащаб пред напредъка на основни играчи като Съединените щати и Китай, посочи еврокомисар Габриел.

Мария Габриел-еврокомисар: Ясно, че само с приемането на европейски подход на регулиране на цифровата трансформация можем да покажем решителност да изградим цифрови екостистеми, които отговарят на нашите европейски ценности и принципи.

Еврокомисията обединява усилията в създаването на изкуствен интелект и проекти за използване на блокови вериги. Предвижда се обмен на данни за персонализиране на здравеопазването, насърчаване на иновациите чрез новия онлайн-инструмент "Иновационен радар", 5 G трансгранични коридори за изпитване в полза на свързаната и автоманизирана мобилност.

Ресорният заместник-председател на еврокомисията Андрус Ансип, отбеляза, че ползите от единният цифров пазар вече се усещат чрез отпадане на роуминга и геоблокирането, а от 25-ми май и с по-добра защита на личните данни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст на заплати, пенсии и повече пари за образование и здравеопазване
Ръст на заплати, пенсии и повече пари за образование и здравеопазване
Конференция в Европейския парламент за руското влияние в ЕС
Конференция в Европейския парламент за руското влияние в ЕС