"За Бисер Петков аз мога да говоря само с уважение, тъй като го познавам повече от 10 години, далеч преди да участваме в изпълнителната власт. Това, което е безспорна за него е, че е много добър експерт. Но да си министър е политическа позиция и функцията на политиката е не само да се намерят най-добрите решения, но те да бъдат представени по начин, по който да получат обществена подкрепа", каза в студиото на "Панорама" социалният министър Деница Сачева.

Деница Сачева: Днес в България няма нито една институция за деца с увреждания. И това, че има обективни проблеми в социалните услуги, това, че има недостиг на социални работници, това, че има трудности по отношение на възнаграждението това са факти. Но също така ние не трябва да отричаме и постиженията.

Парламентът прие увеличение на заплатите на социалните работници по предложение на БСП. Сачева обясни, че заплатите са били подкрепени от всички, нямаше нито един против или въздържал се. Това е едно общополитическо разбиране за това, че социалните работници трябва да получат повече пари и съответно е имало възможности в бюджета.

Казусът с болничните е много сериозен, смята министърът. От една страна не може да се допусне да се намаляват дадени на хората права, но не може и да не бъдат отчетени проблемите на българските работодатели.

Деница Сачева: Възложена е задача в едномесечен срок НЗОК и НОИ да направят анализ на съществуващото положение, за да може да се вземе най-точната и ясната преценка заедно с работодатели и синдикати. Аз мисля, че тази тема е и тема на Българския лекарски съюз.

За скандала с казуса, че две пенсии се оказват по-малко от една министърът каза, че отчетите още не са готови и няма фактологични докозателства за това твърдение. Решението за втората фаза на изплащане на пенсиите е едно от най-важните.

Деница Сачева: Този бюджет дава изпреварващо 250 лева минимална пенсия, което е коалиционно споразумение между ГЕРБ и Обединени патриоти.

Причина за отлагането на Закона за социалните услуги е липсата на обществена подкрепа, обясни Сачева.

Деница Сачева: Правителството няма намерение да провежда антисемейни политики. Никога не се е предвиждало да има отнемане на деца в България и не се е предвиждало да бъдат въвеждани чужди модели.