НОВИНИ

Деница Златева: България се справя добре с подготовката за европредседателството

Оценката, която получи страната ни, наистина е добра и тя радва всички политически партии. Оттук нататък вече трябва да изпълним със съдържание конкретното председателство и първата стъпка ще е дебатът, който предстои. Това коментира по повод посещението на председателя на ЕП АнтониоТаяни в "Още от деня" Деница Златева, - заместник-председател на БСП, бивш служебен вицепремиер по подготовката на българското председателство на Европейския съюз. Тя отличи като много важно посланието му в парламента, защото е заявил, че трябва да върнем Европа на гражданите, както и препотвърждението на оценката за готовността ни за влизането в Шенгенското пространство.

bnt avatar logo
от БНТ
19:07, 21.11.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Според Деница Златева е важно посланието на Таяни, че Европейския парламент ще бъде партньор на българското европредседателство през тези шест месеца.

Деница Златева, зам.-предс. на БСП: Националният парламент и правителството все още са длъжници, защото дебат за националните приоритети все още не се е състоял. Надавам се, че след дебата ще успеем да върнем европейската тема в пленарна зала не само в комисиите. Важно през този период комисиите да са активни.
Деница Златева-зам.-предс. на БСП: Председателството е тема, по която наистина има надпартиен консенсус, независимо от вътрешнопартийни политически страсти.

Според Деница Златева Кристиян Вигенин е успял да постигне консенсус сред всички парламентарни групи като днес е внесен проект за решение по отношение на националните приоритети.

Деница Златева, зам.-предс. на БСП: Ние като членове на партия на европейските социалисти и БСП, отстояваме виждането, че трябва да бъдат запазени в максимален обем средствата за кохезионната политика и второто - да се запази нейния безвъзмезден характер.

По думите ѝ няма как да има различия по темите от европейския дневния ред, а има по приоритизирането и изражението на отделните политики. Основна роля според нея е да се върне европейския дебат. Тя каза, че вотът на недоверие е нормална демократична процедура и не очакват, че правителтвото ще падне, а алармират, че има проблем. По думите на Златева за основна част от препоръките на доклада отговорността е на управляващите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папата призова пътните полицаи да проявяват милост към нарушителите
Папата призова пътните полицаи да проявяват милост към нарушителите
Продължават споровете около депото в село Чернево
Продължават споровете около депото в село Чернево