В международния ден на бащата две от големите организации в защита на децата и на хората с различни възможности си подават ръка за една приятелска среща. За ролята на бащата в съвременното семейство разказват родители на деца със спортни постижения.

УНИЦЕФ и "Спешъл олимпикс" се обединиха около обща мисия, а именно популяризирането на ролята на бащата, която често остава на втори план.

Саня Саранович - заместник-председател на УНИЦЕФ за България: Ролята на бащата до скоро беше само да осигури финансова подкрепа в семейството. От скоро обаче неговата функция е да бъде ролеви модел, да играе с детето, да бъде активен в ранното детско развитие. Когато говорим за деца със специални нужди, мястото на бащата е още по-значимо.

Университетската ботаническа градина се превърна в място за пикник и игри. А родители на деца с интелектуални затруднения срещнаха вдъхновяващия пример на бащите на успелите ни спортисти.

Петър Христов - родител: Обществото е едно голямо семейство, а в семейството, когато бащата не е на място и когато в обществото бащата не е на място, аз не виждам светът да се поправи.
Валентина Николова - родител: Важно е татковците да присъстват в живота на своите деца, безспорно, защото така те дават един устойчив модел на поведение.

Няма нищо невъзможно тогава, когато детето усеща подкрепата и на майката, и на таткото.

Саня Саранович - заместник-председател на УНИЦЕФ за България: Днес се очаква бащите да помагат на децата си да се социализират. Независимо какво е детето им. Ние всички сме част от една общност. Фокусираме се върху възможностите на децата.

Казват, че усилията си заслужават! Бащинството може да бъде удовлетворяващо, ефективно и с огромно значение за развитието на детето.