НОВИНИ

Най-внушителният от години парад на Гергьовден

Днес честваме един от най-почитаните мъченици за Христовата вяра - Свети Георги Победоносец. Светецът на две религии, почитан от почти всички християни и на Изток и на Запад, патрон на градове и държави, закрилник на милиони вярващи.

Александър Марков
от Александър Марков
20:49, 06.05.2016
9307
Чете се за: 02:09 мин.
У нас

С внушителен парад България отбеляза 6-ти май - денят на храбростта и празник на Българската армия. За първи път от 7 години насам армията показа най-модерната бойна техника, с която разполага. 1300 войници, 35 единици бойна техника, 12 вида самолети и хеликоптери - това видяха хилядите, дошли на площад княз "Александър Първи" да гледат парада на живо.

;

Патриарх Неофит благослови знамената на Българската армия и се помоли за Божия подкрепа на българските войни, за да обичат Родината и да й служат вярно и предано.

;

Паметта на загиналите за свободата на България беше почетена с венци и цветя.

;

Президентът Росен Плевнелиев поздрави представителните блокове: Здравейте, войници...

;

И след поздрава... дългочаканият парад започна. Хеликоптер Ми-17 прелетя с националното знаме над пл. "Александър Първи". Машината излетя от авиобаза "Враждебна".

;
Подп. Филип Ангелов, 24 авиобаза: Чувството да носиш националния флаг на страната е изключително приятно. Отговорността е изключително висока. Това е една достойна дейност, която е, бих казал, привилегия за мен.
;

Под звуците на гвардейския представителен духов оркестър девет представителни блока от всички видове въоръжени сили маршируваха тържествено пред погледа на цялото държавно ръководство и стотиците граждани, дошли да гледат парада на живо. Сухопътните войски се представиха с 18 типа техника, а военновъздушните сили с 10.

;

В парада традиционно се включи и блок от 68-а бригада "Специални сили" - Карлово.

;
бриг. генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада Специални сили: Армията трябва да се показва и да се вижда от обществото.
;

В небето над София прелетяха хеликоптери "Кугър", транспортни самолети "Ан" и "Спартан". Последва острието на бойната ни авиация МиГ-29 и Су-25.

;

След лупинга на изтребителите - прелетя хеликоптер "Пантера" - най-модерният вертолет в армията, дислоциран в авиобаза "Чайка", чиято цел е борба с подводници.

;
подполк. Милен Хинтоларски, ст. инспект. и пилот в Командването на ВМС: Широк спектър от мисии изпълняваме. Контрол над морските пространства, осветяване на водната обстановка, задачи за търсене и спасяване. Ще започнем скоро и стрелба с артилерийското оръдие на Пантера.
;

За първи път - по време на целия парад екип на БНТ летя в хеликоптер Кугър и показваше картина на живо.

;

И след авиацията... дойде ред на сухопътният ешелон на армията. Танкове Т-72, 122-милиметровата гаубица "Гвоздика", бронирани машини на пехотата БМП-1 и 23, бронетранспортьор 60МД-1, зенитно-ракетният комплекс "Оса" и "Точка".

;
ст. лейтенант Георги Темелков, командир на ракетен комплекс 9К-79 "Точка": Задачата й е да поразява малоразмерни и точкови цели. Командни пунктове, мостове и крупни цели.
;

По жълтите павета преминаха и хамъри, машините "Командо Селект" и "Гардиън". За първи път в парада участват и бронираните машини "Пустинна котка" на служба към "Военната полиция".

;
майор Иван Илиев, нач. сектор в служба "Военна полиция": Когато влезе човек в една такава машина, определено има едно чувство за сигурност.
;

Един от "гвоздеите" на парада бяха пусковите остановки на ракетите С-300 - извадени специално за парада от секретните си поделения.

;
кап. Иван Цветков, н-к стартова команда ЗРК С-300: Това е уникална ракета, не може да се сравни с нищо. Бърза, точна и т.н. - Може да порази всякакъв самолет? - Всичко, да. Всичко.
;

А за финал - зенитно-ракетният комплекс С-125. Зрителите на площада се насладиха на всяка секунда от мащабния парад.

;
семейство Танкишеви: Ами състоянието на армията е много добро. Има много хора, амбицирани, изглеждат страхотно. Много добре обучени, високи професионалисти.
;

След парада тържествената смяна на Почетния гвардейски караул пред Президентството събра погледите на малки и големи.

;

БНТ ви направи съпричастни с церемонията на живо, в продължение на 5 часа, в специален празничен блок. За първи път по време на гергьовски парад БНТ показа картина на живо и коментира от военния хеликоптер "Кугър". Освен въздушния парад на бойната ни авиация, в центъра на столицата видяхме да преминава техника на Сухопътните войски, на Зенитно-ракетните войски и на Военната полиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русе експресно събраха средства за лечебен стол
В Русе експресно събраха средства за лечебен стол
Поклон пред паметта на героите край Ново село
Поклон пред паметта на героите край Ново село