НОВИНИ

"Денят на оркестъра", епизод 10: Литаковското „Деспасито“

Литаковско Деспасито завладя Северозапада. Български духов оркестър направи кавър на световноизвестния латино хит. С провокативното си изпълнение музикантите от ботевградското село Литаково търсят подкрепа за младежкия си оркестър, който се възражда преди пет години, след 20-годишно мълчание. За несломимия дух на музикантите разказват Тихомир Игнатов и операторът Красимир Стоичков, а цялата история можете да гледате в последния епизод от поредицата на БНТ „Денят на оркестъра“ в Сутрешния блок „ Денят започва“ във вторник.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
11:35, 03.09.2017
9443
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Със своята версия на световния хит Деспасито младежите от Литаково разчупват клишетата, че духовата музика е останала в скрина на миналото. Музиканти не се страхуват да експериментират и се надяват да намерят своето място на световната сцена.

Дейвид Христов: Искахме да разнообразим нашия репертоар. Когато ходим на участия в други градове хората го възприемат добре.

Оркестърът се отличава и с филмовата музика, която изпълнява.

Литковската духова музика е възобновена през 2012 г. от Дейвид Христов. С лични средства младият мъж купува инструменти, поправя 70-годишния тромпет, наследен от неговия прадядо, и започва да обучава нови кадри.

Дейвид Христов: Това го правя, защото искам да се възроди духовата музика в село Литаково, както е било преди. Свирили са по всички празници. Имало е музика, имало е настроение в селото.

В продължение на няколко години Дейвид събира парчета от историята. Намира тефтери от стари музиканти и преписва автентичните български хора от региона.

Дейвид Христов: Аз искам да свирим тези неща, които са свирени преди, които са характерни за нашето село, които хората са ги забравили ние да ги възобновим. За мен един град или село без духова музика не може да съществуват. Тя дига настроението на хората. Всичко е по-различно с нея, излизат хората с усмивки.

С много труд и лишения Дейвид успява да задържи музикантите в оркестъра. Крепи ги ентусиазма и любовта към музиката.

Дейвид Христов: Докато съм в Литаково, мисля този оркестър да го развивам и да го поддържам и все по-нови музиканти да излизат оттук.
Веселин: Ако продължаваме така упорито ще успеем. Надявам се след няколко години да сме най-добрият оркестър в България.

В Литаково вярват, че духът на музиканта е несломим. Дейвид споделя, че мечтае един ден да види момчетата на световната сцена. Дотогава репетициите продължават.

Цялата история на музикантите от Литаково може да гледате в последния епизод от поредицата на БНТ „Денят на оркестъра“ в Сутрешния блок „Денят започва“ във вторник, 5-и септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Град Борово е домакин на 10-ия юбилеен фестивал От Дунав до Балкана
Град Борово е домакин на 10-ия юбилеен фестивал "От Дунав до Балкана"
Южна Корея обмисля да разположи американско ядрено оръжие на своя територия
Южна Корея обмисля да разположи американско ядрено оръжие на своя територия