Днес в Испания се проведе референдума за независимост на Каталуния, опитите за който беше посрещнат на някои места остро от испанските власти. Последвалите сблъсъци маркираха целия ден и предизвикаха възмущение както у мнозина каталунци, така и у някои европейски лидери. Как премине денят на референдума през обективите на фотожурналистите вижте в галерията, предоставена от БТА.

© БТА

Според в. „Ел Периодико“, полицията използвала гумени куршуми, за да разпръсне демонстрантите.

Броят на пострадалите при сблъсъците се покачваше през целия ден. Според каталунските власти пострадалите са над 700, а властите в Мадрид съобщиха за 12 ранени от испанските органи на реда.

Въпреки натиска на испанските власти, мнозина каталунци успяха да се доберат до секциите за гласуване. Някои групи, обявили се срещу референдума за независимост, обвиниха гласуващите, че някои хора са упражнили вота си по няколко пъти.

Един от най-бурните дни в новата история на Испания завърши. Макар испанският премиер Мариано Рахой да обяви, че референдум за независимост не е бил провеждан, в момента в ход е броенето на бюлетините.

А по някои каталунски улици хората празнуват.

Снимки: БТА