НОВИНИ

Празнична програма на БНТ по случай Деня на Съединението

Утре ви каним на "Сан Стефано" 29 - гвардейският духов оркестър и БНТ заедно ще отбележим Деня на Съединението в рамките на нашето специално предаване от 7 до 10.30 сутринта.

bnt avatar logo
от БНТ
18:32, 05.09.2017
Чете се за: 01:59 мин.
Още

В Деня на Съединението - 6 септември - сутрешните предавания на БНТ1 „Денят започва“ и „Денят започва с култура“ ще предложат на зрителите специална програма. В празничното издание на „Денят започва“, което ще продължи до 10:30 часа, зрителите ще научат любопитни подробности за живота и нравите на пловдивчани, от времето, когато градът е бил столица на източна Румелия. Пряко включване ще разкаже за събитията в паметния ден във Варна, където Княз Александър ІІ Батенберг получава вестта за обединението. Историческите факти, свързани със Съединението, през погледа на опитните и младите историци ще коментират проф. Андрей Пантев и студенти по история.

Поздрав към зрителите и гражданите ще отправи Гвардейският представителен духов оркестър, чиито изпълнения на живо ще могат да бъдат видяни от 10.00 часа пред сградата на БНТ на ул. „Сан Стефано“ в София.

Различните измерения на Съединението ще дискутират гостите в предаването „Денят започва с култура“, което продължава до обедната емисия „По света и у нас“. Академик Константин Косев, доц. Стефан Дечев и проф. Пламен Павлов ще припомнят историческите факти за Съединението на Княжество България и Източна Румелия и ще тълкуват смисъла на събитията от 1885 г. С представители на различни гилдии в изкуството водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович ще разискват духовните предизвикателства пред единението. Със свои мисли по темата „Съединението – мисия (не)възможна“ ще се включат известните музиканти проф. Минчо Минчев и Кирил Маричков, писателите Недялко Славов, Александър Чобанов, Иван Ланджев, хореографът Мила Искренова, актьорът Рашко Младенов и др.

От 20:30 часа пряко от Пловдив БНТ1 и БНТ Свят ще излъчат тържествената заря-проверка по повод 132 години от Съединението.

Филмовата програма в празничния ден

„Часът на нашето Съединение“ (България, 2005 г.) е документалният филм на режисьора Светослав Овчаров, който БНТ1 ще излъчи от 18:50 часа на 6 септември (сряда). Документалният разказ „Бойните маршове на България“ на проф. Любомир Халачев зрителите на БНТ2 ще имат възможността да видят от 16:05 часа в празничния ден.

От 21:10 часа по БНТ1 е телевизионната премиера на филма „Пеещите обувки“ (2016г.). Като режисьор на лентата Радослав Спасов получи специалната награда на журито на Московския кинофестивал в края на юни миналата година. Екранната история пресъздава избрани мигове от творческата и личната история на известната в средата на миналия век певица Леа Иванова и композитора Еди Казасян. Голямата любов на двамата именити артисти и борбата на таланта за оцеляване извън зоната на компромиси и комформизъм са във фокуса на филмовия разказ. Сценарият, посветен на две от знаковите имена в българската модерна музика, е създаден от самия Радослав Спасов и писателя Георги Данаилов.

Програмата на БНТ Свят предлага селекция от любими български игрални филми. От 12:30 часа зрителите ще видят отново едно от незабравимите актьорски превъплъщения на Тодор Колев във филма на Николай Волев „Двойникът“. В 15:15 ч. започва комедията „С деца на море“ на сценаристите Братя Мормареви и режисьора Димитър Петров с Георги Парцалев в главната роля, а от 18:10 ще бъде показан филма на Иглика Трифонова „Писмо до Америка“ с участието на актьорите Филип Аврамов, Петър Антонов, Ана Пападопулу, Мая Новоселска и др.

Празнични концерти

От 12:30 часа в Деня на Съединението БНТ1 ще излъчи спектакъла на Фолклорен ансамбъл "Родопа", с който формацията отбелязва 75-годишния юбилей на народната певица Валя Балканска.

От 14:05 часа зрителите на БНТ2 ще имат възможност да гледат спектакъла на ансамбъл „Тракия“ „Фолклорни легенди“.

В 15:45 ч. БНТ1 ще излъчи концерт на дует „Ритон“. В 18:20 БНТ2 ще покаже концерта на Мая Нешкова „Само с любов“, а от 22:05 зрителите на БНТ Свят ще могат да гледат юбилейния концерт “Михаил Белчев на 70 години“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-дългата вечеря на плажа
Най-дългата вечеря на плажа
За и против премахването на преместваемите обекти в националните ни курорти
За и против премахването на преместваемите обекти в националните ни курорти