НОВИНИ

"Денят започва с култура" с празнично предаване за 24 май

Българската национална телевизия започва празничния ден на 24 май в 7:55 часа със специалната програма „Азбука на надеждата". Зрителите на БНТ1 ще проследят на живо събитията, посветени на Деня на българската просвета и култура от седем точки в България и чужбина.

bnt avatar logo
от БНТ
14:50, 23.05.2018 (обновена)
Чете се за: 02:31 мин.
У нас

Телевизионни домакини на извънредното предаване са водещите на „Денят започва с култура". В студиото в София Анна Ангелова и Димитър Стоянович са поканили министъра на образованието Красимир Вълчев, който ще отговоря на въпросите на ученици от цялата страна.

За смисъла на думите ще говорят изтъкнати културолози, историци и преводачи. От изнесеното студио в Европейската столица на културата 2019 Александра Гюзелева и Михаил Заимов ще обсъдят приноса на Пловдив в културното развитие на страната. Техни гости са издатели, писатели, общественици и интелектуалци от града, който поставя началото на празненствата на 24 май през миналия век.

Зрителите ще имат възможност да проследят на живо празничните шествия в София, Пловдив, Варна и Русе. Камерите на БНТ ще надникнат и в творителница „О писменехь“ в Плевен и изоставеното училище в севлиевското село Стоките.

С преки включвания обществената медия ще отведе зрителите в Рим, където всяка година се състои официално поклонение на Свети Кирил в базиликата „Сан Клементе“ и в Москва, с подробности за гастрола на Софийската опера и балет там.

Празничната разходка включва кадри от богатия архив на националната телевизия, които ще припомнят как е бил празнуван Денят на българската просвета и култура в различни моменти от историята на България. Репортерите на БНТ ще разкажат както за по-малко известните възпитаници на Кирил, така и за днешните ученици със значими постижения в различни области на науката. Обществената медия продължава традицията в празничния ден да представя съвременните учители-възрожденци.

В края на специалното предаване „Азбука на надеждата“ БНТ1 ще покаже в директно включване част от генералната репетиция за тазгодишната церемония по връчване на наградите за театрално изкуство „Аскеер“. Обществената телевизия ще предава пряко събитието от театър „Българска армия“ утре вечер, веднага след централната емисия „По света и у нас“.

С преки включвания от телевизионните центрове в страната БНТ 2 също ще предаде атмосферата на празника. От студиото в Пловдив гост на специалното издание на сутрешния блок ще бъде Николай Радев – директор на английската езикова гимназия, която тази година отбелязва своята 60-та годишнина. Престижното училище е едно от малкото в страната, асоциирани към Организацията за образование, наука и култура на ООН - ЮНЕСКО. Гимназията е носител на орден „Кирил и Методий“ – I степен, а нейни възпитаници са бивш министър-председател, министри, настоящият ректор на театралната академия и много други изявени личности.

Репортерите ще разкажат за историята и на друго престижно училище в града под тепетата – Хуманитарната гимназия. Тя е наследник на пловдивското епархийско класно училище, създадено още през 1850 година.

За новата си книга „Георги Марков. Снимки с познати“ ще разкаже проф. дфн Инна Пелева, която е номинирана за наградата „Пловдив” тази година.

В празничното предаване ще гостува и ученикът от Езиковата гимназия „Иван Вазов“ Виктор Калинов, който е сред четиримата български младежи, спечелили пълна стипендия за своето бъдещо образование в Германия. Подробности за предстоящото издание на „Пловдив джаз фест“ ще разкаже певицата Мирослава Кацарова.

Зрителите ще видят моменти от празничното шествие на площад „Св.св. Кирил и Методий” във Варна, а събеседници ще бъдат някои от носителите на награда „Варна” в сферата на културата и образованието. Репортерите на регионалния център в града ще разговарят с учители и ученици от единствената у нас Морска гимназия, която носи името на Свети Николай Чудотворец, за образованието, за интересите и плановете на младите хора и за шансовете им за бъдеща реализация.

Прякото включване от Русе ще покаже празничната атмосфера на площад „Свобода", където в 11 часа започва мащабния концерт на съставите от Общинския детски център за култура и изкуство. Гости от града ще бъдат директорът на Държавната опера в града Иван Кюркчиев и старши преподавателят по български език и литература д-р Марияна Георгиева, както и талантливият млад пианист Николай Димитров, който е лауреат на няколко международни конкурса. Ученикът от НУИ „Проф. Веселин Стоянов" имаше честта да бъде солист на Русенската филхармония в самостоятелен концерт. В минутите от Русе репортерите ще разкажат и за първото издание на Международния фестивал на поетичния театър и предизвикателството, което отправя той към младите хора.

В Благоевград по традиция честването на Деня на славянската писменост и култура започва с поднасяне на цветя пред Националната хуманитарна гимназия „Св. св Кирил и Методий". Училището е приемник на Българска мъжка гимназия, открита от екзарх Йосиф през 1880 г. в Солун. В летописите му личат имената на Даме Груев, Гоце Делчев, Борис Сарафов, Ванче Михайлов и много други. От 1993 година благоевградчани отбелязват на 24 май и празника на града.

Бъдете с празничните програми на 24 май -

„Азбука на надеждата“ - от 07:55 часа по БНТ1 и

„България празнува“ от 09:00 часа по БНТ2!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има инвеститорски интерес от няколко чуждестранни фирми за Дунав мост 3
Има инвеститорски интерес от няколко чуждестранни фирми за Дунав мост 3
​Все повече британци получават германско гражданство заради Брекзит
​Все повече британци получават германско гражданство заради Брекзит