НОВИНИ

Депортираха във Франция предполагаем организатор на атентата срещу "Шарли Ебдо"

Предполагаем джихадист беше депортиран във Франция от Джибути във връзка с терористичното нападение срещу сатиричното издание "Шарли Ебдо" преди близо четири години. Това съобщи френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер.

bnt avatar logo
от БТА
16:30, 23.12.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света
депортираха франция предполагаем организатор атентата шарли ебдо

Кастанер написа в Туитър, че Питър Шериф се е укривал от френското правосъдие и че задържането му във френски арест е резултат от "ефективността на френските служби за сигурност и международната комуникация, позволили ареста му". Предполага се, че той е бил в тесен контакт с братята Шериф и Саид Куаши, извършили нападението срещу "Шарли Ебдо".

В петък френската прокуратура поиска 14 души да бъдат изправени пред съдебен състав заради предполагаема замесеност в нападенията от януари 2015 г., при които загинаха 17 души. Питър Шериф обаче не е в този списък.

Парижката прокуратура заяви, че той е бил екстрадиран във Франция, след като бил задържан в Джибути, като след пристигането си на летище "Шарл де Гол" в Париж е бил отведен в ареста. Повдигнати са му обвинения в престъпно сдружаване с цел тероризъм.

Френският министър на отбраната заяви, че обвиняемият е изиграл "важна роля в организирането" на нападението срещу "Шарли Ебдо". Шериф, известен още като Абу Хамза, е бил близък приятел на двамата братя, които убиха 11 души в редакцията на сатиричното издание и полицай, преди да бъдат ликвидирани.

В началото на миналото десетилетие той е посещавал Ирак и Сирия, а от 2011 г. се е укривал от френските власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спейс Екс изстреля ракета носител с американски военен сателит
"Спейс Екс" изстреля ракета носител с американски военен сателит
Списание Шпигел подава иск срещу журналиста, фалшифицирал истории
Списание "Шпигел" подава иск срещу журналиста, фалшифицирал истории