НОВИНИ

Депутати летяха за инспекция над граничната ограда

Как изглежда българската ограда отвисоко - вицепремиерът Валери Симеонов организира оглед от хеликоптер на съоръжението по границата от Свиленград до Резово.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Боян Петров
19:05, 15.06.2017
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Бяха поканени депутати и представители на различни институции. Край Малко Търново Симеонов обяви, че цялата ограда от 200 км е почти завършена. Тя струва 160 млн. лева, което прави 580 лв на метър. Никакви злоупотреби не откри вицепремиерът и уточни, че не го е страх от проверката на ДАНС по сигнал на Елена Йончева. Самата Йончева отказа да участва в облитането.

Вицепремиерът Валери Симеонов и водената от него делегация излетя с вертолет "Кугър" от 24-а авиобаза "Крумово", напът за Свиленград.

Обиколката на границата е по маршрута авиобаза "Крумово", Свиленград, Малко Търново. Самата ограда по българо-турската граница е на 300 метра под нас.

Хеликоптерът облетя границата по очертанията на оградата от Свиленград до Резово. От небето ясно се вижда, че цялата ограда е изградена, с изключение на няколко километра в област Хасково, които ще бъдат довършени до 15 дни, обяви вицепремиерът Валери Симеонов.

Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографска политика: "Оградата е проектирана едноредова, съответно е извършено строителството с всичките етапи по ЗУТ, приета е с приемателна комисия и никъде няма злоупотреба, за каквито си фантазират хората, които не са дошли".

Симеонов заяви, че не се притеснява от проверката на ДАНС и АДФИ по сигнала на Елена Йончева за злоупотреби при строежа на оградата.

Валери Симеонов: "Смятам, че е съвсем обяснимо това, защото много по-лесно се приказва, когато не си видял и после няма да имаш проблеми със съвестта".
;

Цялото 127-километрово трасе на оградата в област Бургас е изградено, цената е 108 млн. лв. - стана ясно от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас: "В тези 108 млн. лв. влизат не само съоръжението, което виждате, а прилежащият път и много довеждащи пътища са правени, за да се осигури достъп до съоръжението, отделно изкопите, които виждате, една малка част, има и по-големи, има взривни работи, водостоци извършени, мостови съоръжения, където теренът събират по 7 метра вълни".

Оградата е изграждана едноредова в участъци, където има съсредоточени сили на гранична полиция и видеонаблюдение, допълни Симеонов и призна, че на места камерите не работят поради забавена обществена поръчка за поддръжката им. Затова се обмисля търговете за поддръжката на техническите средства по оградата да излязат от обхвата на Закона за обществените поръчки.

Цвета Караянчева, зам.-председател на НС, ГЕРБ: "Нека да го обсъдим, ние все пак сме коалиционно управление, нека да го обсъдим и каквото е необходимо, за да се съдейства за по-бързото осъществяване на тези поръчки и полагането на камерите на оградата".

Делегацията закачи по едно българско знаме на оградата.

Валери Симеонов: "Това е великата българска ограда. Ще го повтарям до смъртта си".

Пари за нови камери и техника, според Симеонов, ще има от договорените от премиера Бойко Борисов 320 млн. лв. помощ за справяне с миграционния натиск от Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Атанасов: Искаме да върнем ДСБ на силната политическа карта
Атанас Атанасов: Искаме да върнем ДСБ на силната политическа карта
Френската гимназия участва в проект за изучаване на английски с еконасоченост
Френската гимназия участва в проект за изучаване на английски с еконасоченост