НОВИНИ

Депутати от БСП ще подкрепят спасяването на болницата във Враца

Ако врачанската болница рухне по ефекта на доминото, ще повлече цялата система на здравеопазване в страната, всички държавни болници, заяви доц. Георги Йорданов, заместник-председател на Постоянната комисия по здравеопазване в Народното събрание в пресклуба на БТА във Враца. Той каза, че народните представители от "БСП за България" ще подкрепят усилията на министър Николай Петров за изтегляне на бърз кредит, най-вероятно от Българската банка за развитие, с който да се вдигне запорът върху сметките на МБАЛ-Враца и да се изплатят забавените заплати на персонала.

bnt avatar logo
от БТА
16:22, 09.10.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
депутати бсп подкрепят спасяването болницата враца

Доц. Йорданов и народни представители от коалиция "БСП за България" участваха в национална пресконференция на тема "Кризата в здравеопазването и фалита на държавните болници", организирана от Областния съвет на БСП във Враца. Той посочи, че са се срещнали със Съвета на директорите, Медицинския съвет в болницата и медиците и гражданите, участващи в протеста в защита на областното лечебно заведение. По думите му във Враца е създадена ситуация, за която имат вина колкото националното здравно управление, толкова и местното ръководство, nа територията на болничното заведение и в близост до нея работят частни лечебни заведения, които изпълняват в условията на нелоялна конкуренция високоспециализирана и високоплатена медицинска дейност, а недофинансираните публични медицински дейности са оставени за държавната болница.

Георги Йорданов посочи, че в подобна ситуация са и други областни болници, като тези в Благоевград, Бургас и други градове.

Започваме дискусия за здравеопазването в страната, която трябва да доведе до промяна на системата като я направи сигурна и достъпна за българите, каза още доц. Йорданов. Той заяви, че са готови да обсъждат промени в нормативните документи при подготовката на новия Национален рамков договор. Народните представители от лявата коалиция ще настояват за нова, истинска цена на така наречените клинични пътеки, която не е променяна от 2006 гoдина.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Лунни тайни
ДРУГИТЕ новини: Лунни тайни
Българският боб липсва в големите търговски обекти
Българският боб липсва в големите търговски обекти