Есенната парламентарна сесия започва паралелно с битката за кметските постове. Как ще се отразят резултатите от местните избори на стабилността на управлението и кои ще са приоритетите на политическите партии през новия политически сезон, коментират Александър Ненков от ГЕРБ, Христо Проданов от БСП и Славчо Атанасов от "Обединени патриоти".

Александър Ненков - зам.-председател на ПГ на ПП ГЕРБ: В много области има независими кандидати, подкрепени от различни партии, участват и различни коалиции. Преди няколко месеца имаше и европейски избори, които представляват някаква представителна извадка на национално ниво. Следователно не вярвам мажоритарният елемент на местните изброи по някакъв начин да се отрази на управлението на държавата и на управляващата коалиция. Управляващата коалиция е тази, която трябва да крепи стабилността и стабилно мнозинство, за да може да изпълнява и програмата, която правителството си е поставила.
Христо Проданов - зам. председател на ПГ "БСП за България": Местните избори са важни и са първа стъпка със справяне с режима, който управлява в момента България. Не е тайна за никого, че общините в голямата си част са превърнати във феодални владения и това влияе на живота и на бъдещето на гражданите, които живеят в тези общини.
Славчо Атанасов - депутат от ПГ "Обединени патриоти": Това са най-сложните избори в България. При всички случаи ще има отражение, защото ще даде една моментна картина за състоянието на основните политически сили в България, въпреки че тук съм съгласен с колегата от ГЕРБ, че те имат много силен мажоритарен елемент. В края на краищата обаче важните партии гледат да се спират на популярни личности, на личности, които могат да прокарват тяхната политика по места. Над 90% от живота на хората е свързан с местната власт, тя затова е толкова важна.