Енергийната комисия възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да потърси съвети от доставчиците на ток у нас заради новите правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Депутатите от енергийната комисия към парламента възложиха на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да потърси правен съвет от доставчиците на ток заради новите правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране. Причината - народните представители спешно подготвят промени в закона за енергетиката, чрез които точно да дефинират правомощията на енергийния регулатор да се произнася по големи сделки за продажба на дружества в сектора.

Заради очакваната продажба на доставчика на ток в Западна България - ЧЕЗ, депутатите промениха вече Закона за енергетиката. Според новите нормативни изисквания КЕВР би трябвало да се произнесе по бъдещата сделка. Оказа се обаче, че текстовете са приети прибързано и няма точни критерии, по които регулатора да извърши надзора. Именно заради това народните представители спешно готвят допълнение на поправките си. Оказа се обаче, че сами не могат да се справят, признаха вчера от енергийната комисия.

Налага се да се потърси мнението на специалисти, които да бъдат наети от самите доставчици на ток. Те трябва да кажат какво би било законно като надзор и какво не. Не е ясно в какъв срок ще бъде дописан закона.

В момента сделката за ЧЕЗ е в изчаквателен период. За купувач е избрана българската компания "Инерком", която обаче все още преговаря за финансиране на сделката. Тя е внесла искане за одобрение в Комисията за защита на конкуренцията, но антимонополистите все още не са стартирали реална процедура.