НОВИНИ

Няма да вкарват в затвора при шофиране с 60 км/ч над ограничението

В световния ден за възпоменание на жертвите от катастрофи. Народното събрание се отказа да въведе наказание лишаване от свобода за превишена скорост на пътя. Депутатите гласуваха окончателно промените в Наказателния кодекс и отхвърлиха с голямо мнозинство текст, приет през февруари, който предвиждаше затвор за тези, които карат с над 60 км/ч над максималната разрешена скорост.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Деси Маркова
20:20, 15.11.2016
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Най-активни в критиките бяха от БСП и ДПС. Георги Свиленски от левицата се аргументира с това, че у нас има много отсечки, с неподходящо поставени знаци. Те можели да вкарат мнозина в затвора без да имат вина.

Георги Свиленски, БСП лява България: "Ограничението на Орлов мост е 50км./час, след 22:00ч., светофара свети жълто, разрешната скорост през цялото Цариградско е 80км./час, малко преди Орлов мост, става 50 км./час, но няма табела на подходящото място, т.е. Вие минавайки със 110 км., трябва автоматично да бъдете спрени и вкарани в затвора."
Настимир Ананиев, Реформаторски блок: "Даже и да свети жълто, трябва да намалите, за да пресечете от другата страна. Какво ще стане при една катастрофа от 110/км. час? Мисля, че предложението е добро."

Според Четин Казак от ДПС темата се използва популистки.

Четитн Казак, ДПС: "Не всяко противоправно деяние трябва задължително да бъде квалифицирано като престъпление и да бъде наказуемо с лишаване от свобода. Има други механизми и санкции, с които може да се санкционира."

Според него мястото на санкциите не е в Наказателния кодекс. На това мнение се оказаха и патриотите.

Искрен Веселинов, Патриотичен фронт: "Въпроса с карането с превишена скорост, не е за Наказателния кодекс, а е за строга административна сакнция, каквото до момента има."

Аргумент против предложението беше и че не е ясно кой ще влиза в затвора, ако нарушението е установено с камера на КАТ.

Цветомир Михов, ГЕРБ: "Как ще удостоверите, когато искате да вкарате някои в затвора. Кой е управлявал превозното средство. Ще има едни баби вкарани в затвора, чичовци, лели и пр."

Димитър Лазаров от ГЕРБ критикува КАТ, че не заснемат шофьора, а следят само регистрациония номер.

Депутатите гласуваха - глоба от 500 до 1000 лева или лишаване от свобода за една година, за нередовни регистрационни табели - такива взети от друго превозно средство, или фалшиви.

За хулиганите на пътя, която участват в саморазправи, на каквито станахме задочни свидетели в последно време, депутатите предвиха от 3 до 5 години лишаване от свобода.

;

Всеки месец над 70 българи загиват в катастрофи по пътищата на България. От началото на годината досега броят на загиналите е 620, за цялата 2016-та цифрата вероятно ще премине 700.

Убийствата на пътя, често се превръщат в престъпление, без наказание. Според статистика едва 5% от причинилите ги са зад решетките. Най-често виновници за инцидентите са водачи без книжка.

Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи: "През изминалото лято само за седмица пътна полиция е задържала около 1000 такива нарушители без книжки. Това е сериозен проблем и санкциите, които предвиждат промените в Закона за движението по пътищата, ще имат положителен ефект. "

В търсене на нова санкции, и вече приетите рядко биват прилагани.Това е проблемът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сняг в Силистренско
Сняг в Силистренско
Сблъсъци при протест в Атина срещу посещението на Обама
Сблъсъци при протест в Атина срещу посещението на Обама