Депутатите гласуваха процедурата за избор на нова Централна избирателна комисия. Мандатът на настоящата изтича в края на март.

Вижте повече в прякото включване в "По света и у нас" на Милена Кирова

Депутатите решиха да дадат 14-дневен срок на партиите и коалициите, както от българския, така и от европейския парламент, за да направят своите кандидатури за членове на ЦИК. Неправителствените организации разполагат с 12 дни за това.

Достатъчни ли са тези срокове и как ще протече процедурата?

Данаил Кирилов, председател на правната комисия: Смятаме, че времето е достатъчно и че публичното изслушване ще е на подготвени професионалисти. Има такива в българския изборен процес. Отделно към ЦИК има обществен съвет, в които са експерти и специалисти, които изразяват тяхното мнение. Има хора с уникален опит, аз мисля ,че има кандидати. Не искам да влизам в коментар, че правим избор само заради БСП, за да си сменят и актуализират кандидатите спрямо политическата лоялност към г-жа Нинова.

В международния ден на майчиния език в от ДПС излязоха с декларация, в която се казва, че независимо от етническата принадлежност, от мястото, където живеят или езикът, който говорят, българските граждани имат право да избират и да бъдат избирани и затова според тях е странно поведението на омбудсмана Мая Манолова, която имаше намерение да сезира Конституционния съд по текстовете от Изборния кодекс, свързани с преференциите, а не и по думите на ДПС с дискриминацията, свързана с общуването на майчин език. От ДПС казаха още, че и президентът мълчи по темата, разкритикуваха и управляващите.

Ерол Мехмед - депутат от ДПС: Езикът е средство за комуникация, но българският парламент, всички партии и лично премиерът го превърнаха в инструмент за дискусии. Министър-председателят на страната и председател на ГЕРБ и тази сутрин Цветанов абсурдно се оплакват, че се пишело за коалиция с ДПС, а хората не виждали, че майчиният език като предложение е било отхвърлено. Те хвалят, че е наложена дискриминация и май чакат аплодисменти. Това е разпад на ценностите.

И днес в отсъствието на БСП парламентът имаше кворум, който се осигури от присъствието на 122 народни представители.

Да се плаща ли на депутатите, когато не идват на работа? Това се превърна в тема на един задочен дебат. От ГЕРБ очакват съвсем скоро от БСП да започнат да носят - по думите на Данаил Кирилов "извинителни бележки за своето отсъствие". От "Атака" предлагат промени в правилника, за да не се заплаща на народните представители, които не идват на работа.

Крум Зарков, заместник-председател на ПГ на "БСП за България" : Когато не ходим на работа, не взимаме заплати. Не знам как стои правилникът, не съм се занимавал с въпроса. Знам само, че ще бъдем санкционирани по правилник. И след като не ходим на работа и в комисии - няма да вземем и съответните възнаграждения за това.
Волен Сидеров: Дори когато не ходиш цял месец и нямаш уважителни причини, тогава получаваш 1/3 от брутната заплата и 1/3 от представителните пари. Това ще надхвърля 1000 лв. Но кой в България не ходи на работа и получава пари? Ние искаме това да отпадне. От 2013 година "Атака" настояваше по същия начин при неходене на работа, да не се получават никакви пари. Тогава БСП не го прие това, сега се надяваме ГЕРБ да се вслуша в нашето предложение.
Халил Летифов - ДПС: Нека го внесат това предложение и ще го обсъдим, но по-същественият дебат е защо една част работи, а другата част не работи. Народните представители трябва да работят - или извън НС. Нека да влязат тези предложения, ще ги обсъдим в парламентарната група.

Без дебат парламентът гласува оставката на председателя на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова. Беше приета и процедура за избор на неин заместник. Оттук нататък депутатите продължават и с обсъждането за преброяването на населението през 2021 година.