НОВИНИ

Депутатите гласуваха новия правосъден министър

Вижте тук как протекоха дебатите и гласуването на номинацията на Екатерина Захариева за министър на правосъдието. Г-жа Захариева беше одобрена на поста малко преди 11:00 ч.

Николай Танев
от Николай Танев
09:00, 18.12.2015
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
депутатите гласуваха новия правосъден министър

Вицепремиерът Меглена Кунева представя Екатерина Захариева.

;

Започнаха дебатите в пленарната зала за номинацията на Екатерина Захариева за нов правосъден министър. Велизар Енчев критикува номинацията на Захариева.

;

Михаил Миков - председател на БСП - лява България:

Никой от управляващото мнозинство не иска да коментира как от тук нататък ще се развие политиката в областта на съдебната власт, правосъдието, как ще взаимодейства правителството със съдебната власт... Става въпрос за едно формално гласуване на правосъден министър. Това ще продължи да генерира нестабилност в сектор "Правосъдие" и нашите европейски партньори виждат всеки ден тази нестабилност. Ние от БСП няма да подкрепим тази персонална промяна в кабинета... Правителството на Борисов няма виждане за развитие в този сектор.
;

От Реформаторския блок посочиха, че нямат единно решение за подкрепа или неподкрепа и депутатите ще гласуват по съвест.

;
Четин Казак - депутат от ДПС:
ДПС е конструктивна опозиция на сега управляващите, която ще подкрепя всяка една идея, но никога няма да прави компромис с онези идеи и принципи, които спомогнаха България да стане член на ЕС и НАТО. Европейските партньори очакваха от това правителство да се продължи и да се доведе до успешен край една успешна съдебна реформа... Ние констатираме, че нищо до сега не се е случило, освен наскоро приетите от нас промени в Конституцията.
;

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ:

Ние от ПГ на ГЕРБ ще подкрепим кандидатурата на Екатерина Захариева за нов правосъден министър. Днешното управление очевидно е без алтернатива. Някои от нашите партньори от РБ, една малка част от тях заявиха, че минават в опозиция. Може да минете към ясно изразената опозиция като БСП - лява България или към независимите депутати от последните редове. В политиката трябва да си последователен и искрен към избирателите... За кратко време г-жа Екатерина Захариева успя да проведе срещи с всички парламентарни групи, които формират сегашното мнозинство. Надявам се съвсем скоро тя да проведе и срещи с БСП, ДПС и Атака. Трябва да дадем кредит на доверие на г-жа Захариева.
;

От партия БДЦ заявиха, че ще подкрепят персоналното предложение на Екатерина Захариева за министър на правосъдието.

;

Радан Кънев - съпредседател на РБ:

ГЕРБ нямат кандидат за министър на правосъдието и човек, на когото да възложат политическа отговорност за провеждане на реформа. В държавата няма достатъчно стабилно решение на тежка институционална криза. Назначаването на двукратен служебен вицепремиер, една година след съставянето на правителството, е знак за наближаващи предсрочни избори. И да си го признаваме, и да не си го признаваме, всички знаем, че е така...В България няма реформи, няма стабилност и държавата ще рухне...

Радан Кънев заяви още, че от ДСБ няма да подкрепят кандидатурата на Екатерина Захариева за министър на правосъдието.

;

Лютви Местан - председател на ДПС:

ДПС смята, че има обективна необходимост от предсрочни избори, не за да спре реформите, а точно обратното, защото това правителството, въпреки мантрата за стабилността, не е в състояние да генерира реформи. ...Това не е управление на реформите, това е управление на говоренето за реформи, и думата реформа отдавна загуби своя смисъл, а без тях няма развитие, а без развитие, няма стабилност. Управлението е обречено на неуспех и изборите вече са необходимост.
;

Екатерина Захариева - номинирана за министър на правосъдието:

Поемам този пост и отговорността е огромна. Мисля, че качествата на един министър се постигат с работата. Без усилията на всички нас при 25 г. правене на реформи, ...няма как хората да са нетърпеливи и да не очакват видими резултати веднага. И да променим законите така, че да върнем самочувствието в нашите магистрати и да върнем доверието на хората към тях. ...Едно от най-важните неща в Закона за съдебната власт, които са спешни, е въвеждане на явното гласуване и така ще се повиши доверието във ВСС.
;

Гласуване на Екатерина Захариева за министър на правосъдието:

гласували 209 народни представители - "за" 126, "против" 66, 17 се въздържат.

;

Екатерина Захариева се закле пред Народното събрание като министър на правосъдието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща за Сирия на високо равнище в Ню Йорк
Среща за Сирия на високо равнище в Ню Йорк
БСП ще гласува единно против кандидатурите за правосъден министър
БСП ще гласува единно против кандидатурите за правосъден министър