НОВИНИ

Депутатите обсъждат намаляване на партийните субсидии на 1 лв.

Депутатите обсъждат изменения в Закона за държавния бюджет, които променят модела на финансиране на политическите партии у нас. Предложението на правителството е за намаляване на партийната субсидия на 1 лв. Същевременно ДПС започва консултации с браншовите организации по предложението за намаляване на ДДС на хляба и на лекарствата. С подробностите от НС - вижте прякото включване на Марио Гаврилов

bnt avatar logo
от БНТ
12:14, 12.06.2019
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Какво ще се случи след намаляването на партийната субсидия?

Всъщност това е основният въпрос, който се разисква в пленарна зала. Има и апокалиптични сценарии. Стигна се и до челен сблъсък между двете най-многобройни парламентарни групи - на ГЕРБ и БСП.

Тома Биков, ПГ ГЕРБ: Ние се оказвахме или поне публичните внушения към нас бяха, че ние сме тези пазители на партийната субсидия, тези, които раздават парите, тези, които не позволяват партийната субсидия да падне. И на нас започна да ни омръзва тая роля на виновника за партийните субсидии.
Драгомир Стойнев: Това е вече промяна на модела и считаме, че по този начин се застрашава демокрацията. Ние, като партия, която винаги е бранила демокрацията, ще се противопоставим на това ваше желание по един популистки начин да заличите основни политически сили и да заличите българските гласоподаватели да имат свои представители в парламента.

И още дена тема от парламента. От ДПС започнаха консултации с браншовите организации, относно предложението им за намаляване на ДДС върху лекарствата и храните. Уверението от страна на движението е, че няма да предложат окончателно такова решение, ако не получат убедителни гаранции, че това намаление върху данъка ще се отрази и върху крайните цени на стоките.

;

Лично премиерът Бойко Борисов внесе законопроекта в пленарната зала, който предвижда свиване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. В разгорялата се в последствие предварителна дискусия бяха изразени различни становища, които се движеха в диапазона между 1 лв и 11 лв. Най-често се движеха около 5-6 лв. субсидия за глас.

Преди началото на дебатите чухме най-радикалното предложение. От ДПС предложиха да няма никаква субсидия за партиите.

Делян Пеевския депутат ПГ ДПС: Предложението на ГЕРБ няма да подкрепиме, но ще подкрепиме да е 0 лв субсидията, защото за нас това е див популизъм, което се предлага. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите - при 1 лв. субсидия, затова е нормално, ако ще се променя модела на финансиране да бъде 0 лв. и отворено финансиране, американски тип. От ясни и прозрачни донори. Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев свика кръгла маса за предстоящия избор на нов главен прокурор
Президентът Радев свика кръгла маса за предстоящия избор на нов главен прокурор
Борисов коментира предложението на ДПС партийната субсидия да бъде премахната
Борисов коментира предложението на ДПС партийната субсидия да бъде премахната