Народното събрание обсъжда на второ четене промени в държавния бюджет, които предвиждат намаляване на държавните субсидии за политическите партии и коалициите.

Повече подробности за дебатите и какви са предложенията - вижте в прякото включване на Николай Минков.

Близо три часа продължават дебатите в пленарна зала по трите предложения за партийната субсидия - на Министерски съвет от 11 на 1 лв, на ДПС - напълно премахване на държавното финансиране и заменяне с отворено такова, тип американски модел и на ВМРО - да се отпускат 1,5 млн. лв годишно за парламентарно представените партии.

БСП обвиниха ГЕРБ, че не са изпълнили обещанието си за широк кръг консултации с политическите сили и всички предложения са по-скоро популистки. От ГЕРБ отговориха, че левицата не се е възползвала между първо и второ четене да направи свое предложение как да бъде намалена партийната субсидия.

Мустафа Карадайъ, ПГ на ДПС: От ДПС предложихме 0 лева на глас, но заедно с това предложихме и начин за прозрачно финансиране на дейността и кампаниите на политическите партии чрез дарения от физически и юридически лица.Това предложение може да изглежда крайно, но според нас то пресича всякакъв популизъм в конкретната тема.
Корнелия Нинова, ПГ на "БСП за България": Призовавам ви да спрем това, да седнем разумно,с аргументи, всички, държавнически да решим въпроса.
Даниела Дариткова, ПГ на ГЕРБ: Не направихте никакви предложения и сега тук браните партийната си субсидия от 11 лв. Всички други пояснения всъщност покриват едно - вашата партия не може да се справи без тези 11 лв, защото неразумно сте изхарчили субсидията си.
Волен Сидеров, ПГ на ОП: Засега сме народът казва не, не искаме да получавате пари. Хайде да се справяме без субсидии. Дали това ще бъде придружено с дарения, дали американска, швейцарска, финландска или някаква друга система, нека го обмислим, нека за това да има дебати, но в момента сме длъжни да подкрепим искането на 2,5 млн. българи да няма субсидия за партиите.

Законът за държавния бюджет предстои да бъде гласуван още в рамките на днешния ден.

​ГЕРБ и "Атака" ще подкрепят предложението субсидията да се намали на 1 лев

​ГЕРБ и "Атака" ще подкрепят предложението субсидията да се намали на 1 лев

ГЕРБ и "Атака" ще подкрепят предложението на кабинета партийната субсидия да се намали на 1 лев за глас, стана ясно след консултации в рамките на упра...