НОВИНИ

Депутатите обсъждат окончателните текстове за бюджета догодина

Днес се предвижда да бъдат приети план сметките на общественото осигуряване и здравната каса.Предвидени са промени в минималната работна заплата, здравното и пенсионното осигуряване, условията за майчинска помощ, помощ за безработни, както и се предвижда плавно увеличаване на трудовия стаж.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова Стоил Рошкев
12:00, 29.11.2017
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
Хасан Адемов, ДПС: Тези 140 млн., които ги предлагаме, могат да дойдат съвсем спокойно като приходи от осигурителни вноски, в никакъв случай не могат да бъдат в тежест на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Вие с преизпълнението на бюджета за приходи от следващата година ще дадете т.нар. великденски и коледни надбавки, ще намалите дефицита и по тоя начин и по тоя начин ще отчетете едно добро управление на бюджета на ДОО.
Ирена Димова, ГЕРБ: Няма основание за увеличение на планирания размер на приходите, а всяко увеличение на разходите води до нарастване на трансфера от държавния бюджет за покриване на недостига от средства, което допълнително натоварва разходната част на държавния бюджет. В настоящия бюджет няма популизми и всички знаем, че социалната политика е едно от благоприятните полета за популизъм, затова нека да останем в полето на експертизата.
Георги Гьоков, БСП за България: Подценявате бюджета и това го правите с всеки бюджет, то това е от 7-8 години, това е осмия пореден бюджет, при който го правите. И не ви ли стана ясно, че вече сте разконспирирани в тая част? Винаги на края на бюджетната година се вижда, че приходите са с 5-6 % в повече от това, което сте планирали. Така беше миналата година, така беше по-миналата година, така ще бъде и сега.
;

Депутатите започнаха с текстовете за средствата в социалната сфера и най-големите спорове по тази тема бяха съсредоточени върху това, че приходите са подценени умишлено, за да може бюджетът на общественото осигуряване да излезе на плюс в края на годината.

От БСП поискаха и вдигане на максималния осигурителен доход, който в момента е 2600 лв. и да стане 3300 лв.

От ДПС също изразиха мнението, че приходите може да са по-реалистични и да се увеличат със 140 млн. лв., без да се натоварва системата.

;

Българската академия на науките спусна черни знамена на сградата си в София в знак на протест срещу бюджета. Средствата за БАН догодина се увеличават с 5 млн. лв.

Това, което е заложено като параметри за държавното обществено осигуряване, е да се увеличи осигуровката за пенсия с 1% от догодина.

Ще се увеличава плавно възрастта за пенсионния стаж както за мъже, така и за жени.


;

Майчинството през втората година се увеличава от 340 на 380 лв.


;

Вдигат се обезщетенията за безработица, но се затяга режимът на тяхното отпускане. Така ще е необходимо да имате 18 месеца осигурителен стаж, вместо сегашните 12.

Минималната работна заплата също се увеличава от 1-и януари, като става 510 лв.

Също така се очаква да се приемат окончателните текстове за бюджета на НЗОК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Асеновград започна делото срещу 11-те подсъдими за побоя над спортисти
В Асеновград започна делото срещу 11-те подсъдими за побоя над спортисти
Зачестяват злоупотребите с болнични, оплакват се работодатели в Кюстендилско
Зачестяват злоупотребите с болнични, оплакват се работодатели в Кюстендилско