НОВИНИ

Депутатите обсъждат закона за МВР във вътрешната комисия

Вътрешният министър очаква около 65 млн.лв икономии в МВР, след приемането на промените в закона за МВР. Проектът беше представен на заседание на ресорната комисия в парламента на 15 март. Представители на синдикалните организации и депутати изразиха несъгласие с част от предложените текстове. Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова пък обясни, че това е оптималният вариант.

Надежда Василева
от Надежда Василева
21:35, 15.03.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Промените предвиждат намаляване на платения годишен отпуск от 30 на 25 работни дни, както и на допълнителния отпуск за стаж на служителите в системата. За тези, които ще постъпят на работа от догодина се планира намаляване на обезщетенията при пенсиониране или напускане - от 20 на 12 работни заплати. Това ще спести милиони левове.

Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи: Аз съм убедена, че към момента е най-доброто, което можем да предложим, за да можем до края на годината да имаме резултати. Не можем да очакваме с евентуална, ако има актуализация на бюджета, да получим едни средства на 20 декември, които не можем да ги използваме там където имаме нужда.

Полицейските синдикати за пореден път изразиха несъгласие с част от промените.

Галентин Грозев, Синдикален алианс "Сигурност" към МВР: Ние не сме търговска фирма. По тази причина финансовата целесъобразност винаги е била на второ място, защото наистина е важно да се харчат парите и да не се разпиляват, но е по-важно да се осигури сигурността на хората.
Иван Павлов, Синдикат на служителите на МВР: И отпуски рязахме, и социални плащания, и ваучери, и това по никакъв начин в днешния ден не носи нито един лев реален икономия.
Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи: Така, както са досега отпуските означава, че на 10 служителя да назначим нови 20, които да покриват тяхното отсъствие, когато ползват отпуските.

Промените предвиждат също Главна дирекция "Пожарна безопасност" да се преобразува в агенция. Както и да бъде създадено Държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги", което да отговаря за документите за самоличност и регистрацията на колите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почти 80 % подкрепят 8 г. затвор за фалшифициране на изборни документи
Почти 80 % подкрепят 8 г. затвор за фалшифициране на изборни документи
 Задължителното гласуване ще намали тежестта на купения вот, смятат 55 %
Задължителното гласуване ще намали тежестта на купения вот, смятат 55 %