НОВИНИ

Депутатите одобриха доклада на временната комисия за продажбата на ЧЕЗ

Депутатите одобриха доклада на временната парламентарна комисия за продажбата на ЧЕЗ. Комисията беше създадена на 14 март, за да изясни фактите около сделката между ЧЕЗ и дружеството на Гинка Върбакова - "Инерком". След 2 месеца работа парламентът прие решение, с което възложи на Министерския съвет да ревизира Постановлението за определяне на стратегически обекти за националната сигурност в сектора "Енергетика".

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:04, 17.05.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

БНБ да даде информация за българските банки, поели ангажимент да финансират сделката с ЧЕЗ, а Министерският съвет да анализира как се изпълняват целите в Стратегията за приватизация на ЕРП-ата у нас - решиха депутатите. От БСП, чийто представител Жельо Бойчев оглавяваше Комисията, се оплакаха от отказ на институции да им сътрудничат. Въпреки опитите не успели да разберат източника за финансиране в сделката с ЧЕЗ.

Жельо Бойчев - председател на комисията за сделката с ЧЕЗ, БСП: Тази сделка е нагледен пример за това как функционират институциите в страната. И в доклада е описано поведението на българското правителство, което нищо не знае. Което означава или че то ни лъже за това, или другото е - че мястото не му е там.

От мнозинството припомниха, че са подкрепили опозицията за създаването на комисията; че ГЕРБ и "Обединени патриоти" са били малцинство, тоест опозицията е имала цялата власт, но не доказала нито едно от внушенията, които първоначално правела.

Делян Добрев - председател на Комисията по енергетиката, ГЕРБ: За съжаление, колеги, комисията по мое мнение излезе ялова, председателят беше много активен, за което го поздравявам, свърши се колосален обем от работа, само че още от самото начало се знаеше, че резултат няма да има, тоест цялата работа отиде в свирката, както са казали хората.

От ДПС заявиха, че няма да подкрепят доклада на Комисията за ЧЕЗ.

Рамадан Аталай - депутат от ПГ на ДПС: Манипулации, колеги, манипулации от страна на БСП. Напомням, че сделката ЧЕЗ - "Инерком" не е приватизационна. Има принципална разлика между приватизация и вторична продажба.

Допълнителен нюанс по отношение на ЧЕЗ внесоха и от "Обединени патриоти".

Станислав Станилов - депутат от ПГ "Обединени патриоти": Това не беше никаква приватизация специално за ЧЕЗ, тъй като ЧЕЗ е държавна компания, държи 74% държавата от активите. Просто се продават нашите активи на една чужда държава.

От "Воля" оцениха високо труда на комисията, но уточниха:

Пламен Христов - депутат от ПГ на "Воля": Всички ние като членове и специално и г-н Бойчев положиха огромно усилие до хората да стигне този доклад, който да даде отговори, които отговори обаче ние имахме предварително.

Докладът беше приет със 148 гласа "за", нито един против и 26 "въздържали се".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голмайсторът Гризман: Заради такъв трофей оставих дома си на 14 години
Голмайсторът Гризман: Заради такъв трофей оставих дома си на 14 години
Атлетико (Мадрид) триумфира в Лига Европа! (видео)
Атлетико (Мадрид) триумфира в Лига Европа! (видео)