НОВИНИ

Депутатите одобриха присъединяването на Северна Македония в НАТО

Народното събрание ратифицира Протокола за присъединяване на Сeверна Македония в НАТО. Със 140 гласа "за", нито един против и при отсъствието на опозицията от БСП. Премиерът Бойко Борисов благодари на депутатите за решението, а председателят на македонския парламент обяви, че след години чакане НАТО вече е почти реалност за югозападната ни съседка.

Александър Марков
от Александър Марков
17:57, 20.02.2019
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

ГЕРБ, ДПС, Обединените патриоти и Воля гласуваха "за" членството на Северна Македония в НАТО.

България винаги е подкрепяла и подкрепя Република Северна Македония по пътя ѝ към НАТО и ЕС, заяви от трибуната на НС вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева, министър на външните работи: В наш национален интерес е югозападната ни съседка да бъде част от зоната за споделени демократични ценности, да поеме своя дял от отговорностите и задълженията, произтичащи от членството в НАТО.

ДПС гласува протокола с аргумент, че партията винаги е подкрепяла евроатлантическия път на страните от Западните Балкани.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Убедени сме, че това е пътят за изграждане на силни и стабилни Балкани, за укрепване на стабилността в региона и в Европа.

ВМРО подкрепи протокола с уговорка: българите в Македония да не бъдат тормозени, а Волен Сидеров от Атака предложи анекс към Договора за добросъседство, че общата ни история няма да е обект на посегателство.

Ген. Константин Попов - председател на Комисията по отбрана в НС: С присъединяването на Република Северна Македония към Северноатлантическия договор ние ще кажем "да" на една ценностна с-ма, която ние всички, членовете на НАТО, изповядваме - а именно - принципът един за всички, всички за един.
Волен Сидеров, председател на АТАКА: Аз ще рискувам малко да понамаля патоса. Ценностните системи са описани в книги като Новия завет, Корана, но не и в Договора за един военно-политически блок.

Преди гласуването, в началото на пленарното заседание - не всички депутати от ДПС се регистрираха, но кворум все пак беше събран. От мнозинството атакуваха БСП заради отсъствието им от пленарната зала.

Юлиан Ангелов, Обединени патриоти, ВМРО: БСП, верни явно на коминтерновската си политика, ги няма в залата да подкрепят братска Македония.
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ : Уважаеми колеги от БСП, ултиматуми и популизъм не могат да дадат отговори на важните въпроси, които трябва да решаваме заедно и ние приемаме вашите различия, но не приемаме ултимативното поведение и този нарцисизъм, който има в лидерството на БСП.

Премиерът Бойко Борисов, председателите на македонския и българския Парламент благодариха на депутатите за решението.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: С днешната ратификация българското Народно събрание показа решимостта на българската държава да продължим да решаваме проблемите в региона.

Талат Джафери, председател на Събранието на Северна Македония: След толкова години чакане пред вратите на НАТО, НАТО за нас стана реалност. Хубаво е да има истински и искрени приятели, още по-хубаво е чувството, когато това са нашите съседи.

Бойко Борисов, министър-председател: Много усилия положихме, така че да благодарим на Парламента и на депутатите за това мъдро решение.

По-късно премиерът се срещна с Талат Джафери. Бойко Борисов подчерта, че България е последователна в подкрепата си за Република Северна Македония - и с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г., и по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Премиерът акцентира върху значението на проектите за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП настоява аптечната дейност да бъде държавна политика
БСП настоява аптечната дейност да бъде държавна политика
Преди поредната среща между Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер
Преди поредната среща между Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер