НОВИНИ

Освободиха Валери Жаблянов от поста зам.-председател на парламента

Мнозинството в парламента освободи Валери Жаблянов от "БСП за България" от поста заместник-председател на Народното събрание. Решението беше взето със 110 гласа "за" и 71 "против". ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" гласуваха "за" оставката на Жаблянов, от "БСП за България" бяха "против", а ДПС не участваха в гласуването. БСП заявиха, че ще сезират Конституционния съд по случая.

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:14, 21.02.2018 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси, ГЕРБ: Ние бяхме грубо възмутени от твърдението в декларацията против провеждането на Луковмарш, като авторствто на тази декларация се оказа свързано с г-н Жаблянов, че Народният съд е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Смятаме, че с това изявление се засяга оценката на демократичното ни общество. Това дискредитира българския парламент.
Валери Жаблянов, зам.-председател на НС, "БСП за България": Мотивите, които представи г-н Кирилов, подписани от г-н Цветан Цветанов, са образец на политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност. Това отзад не е политбюро, не е Централния комитет, не е върховния орган на национал-социалистическата партия, където всички трябва да козируваме, защото една госпожа носи някакви символи по себе си.
Владимир Тошев, депутат от ПГ на ГЕРБ: Аз не псувам и не съм псувал. Ако "дървена комунистическа глава" е псувнвя, се извинявам. Обаче моя баща е лежал 22 месеца в Белене, осъден от дядото или бащата, или чичото на Жаблянов и на тия като вас.
Корнелия Нинова, председател на ПГ "БСП за България": Това е отмъщение за онази оставка, която беше заслужена, заради нарушаване на основни принципи на Конституция и правова държава. Ако днес гласувате оставката на Валери Жаблянов, отивате в Конституционния съд, отивате в съда по Правата на човека в Страсблург и ще получите 8-та присъда.
Димитър Главчев, депутат от ПГ на ГЕРБ: Имайте малко срам, г-жо Нинова. Как може да се сравнявате вие, отстранена от зала по Правилника за организация на дейността на НС, с незаконно издадени 9155 присъди?
Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС: Ние от ДПС смятаме, че ГЕРБ нямате моралното основание да искате днес тази оставка. Нямате и юридическо такова.
Александър Сиди, депутат от ПГ "Патриотичен фронт": След като БСП не се разграничава от изказванията на Жаблянов, означава, че всъщност БСП счита за норма извършването на политически убийства.
Веселин Марешки, зам.-председател на НС, "Воля": Ние сме абсолютно категорични, че позицията "за" е точна и ще подкрепим оставката.
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Г-н Марешки аз искам да ви благодаря, затова, че не се поддавате на провокациите на БСП и на заплахите - доколкото разбрах, днес на председателския съвет са отправяни към вас или към група народни представители от "Воля", че ако подкрепят оставката на Валери Жаблянов, те го заплашили, че ще поискат неговата оставка. Мога да ви кажа, че и ние няма да се поддадем на тяхната провокация.

От БСП няма да предложат друг депутат от левицата за заместник-председател на НС на мястото на Жаблянов и се надяват, че той ще бъде възстановен на поста, след като се произнесе Конституционният съд.

;

От ГЕРБ поискаха оставката на Жаблянов заради твърдения в декларация на левицата, че Народният съд е неизбежно и необходимо правосъдие. Също така от ГЕРБ посочиха в мотивите си изказване на Жаблянов срещу договора с Македония и поведението му при минута мълчание в памет на жертвите от комунистическия режим. ОТ БСП заявиха, че няма юридически мотиви за искане на оставката на Жаблянов, а той определи като "смешни" мотивите на ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалстарт на делото за нападението срещу д-р Албена Гагова от Шейново
Фалстарт на делото за нападението срещу д-р Албена Гагова от "Шейново"
78% от учениците в Добрич биха отказали наркотици, ако им предложат​
78% от учениците в Добрич биха отказали наркотици, ако им предложат​