Депутатите от БСП внесоха в Комисията за енергийно и водно регулиране гражданска подписка за спиране на сделката за ЧЕЗ. От ГЕРБ определиха акцията като ПР кампания.

Вижте прякото включване на Николай Минков.

Жельо Бойчев, БСП: Ние настояваме КЕВР да не дава разрешение на сделката с ЧЕЗ. Ние сме казали много ясно, че искаме българското правителство да заяви интерес към придобиване на активите на "ЧЕЗ - груп" в България. Считаме, че държавата не може да бяга от тази си отговорност. При този заявен интерес от чешка страна да продава тези активи, беше редно държавата да влезе в тази сделка.

Депутати от ГЕРБ определиха акцията на БСП като ПР кампания и обвиниха лидера на левицата Корнелия Нинова, че е излъгала, че в подписката се съдържат само граждани, снабдяващи се със стока от ЧЕЗ, т.е. подписи от Западна България. Оказва се, че в подписката има и лица, които са от други райони на страната, снабдяващи се с електроенергия от други електроразпределителни дружества.

Валинтин Николов, ГЕРБ: Следващата седмица подкомисията за наблюдение на КЕВР ще разисква критериите, по които да може да бъде осъществена законовата промяна в Закона за енергетиката как КЕВР трябва да се произнася по такива казуси като ЧЕЗ. Обаче с тази изпреварваща PR акция, която са направили колегите, те може би задават вече единия от критериите, в който трябва да пишем, че ако някой внесе повече от 200 000 подписа КЕВР трябва да се произнесе,че тази сделка не става, което е абсурдно.

По-рано днес в сутрешния блок на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова, че е право на опозицията да предприемат каквато си пожелаят акция относно сделката за ЧЕЗ и още, че комисията за разследване на продажбите на активите на чешката компания в България е изпълнила своята цел.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Всяко едно такова действие в подобна посока трябва да бъде много добре премерено от гледна точка защита на интересите на България с оглед арбитражите, които се водят от страна на трите електроразпределителни предприятия. Продавача на активите, който, пак да отбележа - не е българската държава, която притежава активи на територията на България, вече ще вземе решение и ще прецени как да процедира оттук нататък. Що се отнася до това дали тази компания е стратегически инвеститор, или не - тук трябва да се направи много сериозния паралел по отношение на това, че не става въпрос за приватизация. Ние в момента не сме в хипотезата на приватизация на държавата.

Вчера НС задължи Министерския съвет да вкара в забранителния списък на стратегическите обекти на страната и енергодружествата, за да не се повтаря казусът с ЧЕЗ и още правителството трябва да направи пълен анализ на приватизацията на ЧЕЗ от 2001 г. насам, за да се види дали са постигнати заложените цели при раздържавяване на дружеството.