НОВИНИ

Депутатите от вътрешната комисия не приеха реформите н Бъчварова

Предложената реформа от вътрешния министър Бъчварова не събра необходимите гласове в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Съдбата на законопроекта за изменение и допълнение на закона за МВР ще се решава в пленарната зала. 6-ма народни представители гласуваха "За", 3-ма против и 7 "въздържал" се.

bnt avatar logo
от БНТ
19:54, 06.04.2016
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Според наредбата постоянните парламентарни комисии вземат решенията си с мнозинство от присъстващите. Така се оказа, че шестте гласа за на управляващите бяха недостатъчни законопроектът да мине. Председателят на комисията Цветан Цветанов оспори почти всички предложени промени от министър Бъчварова, но въпреки това гласува "За".

По време на обсъждането от ДПС заявиха, че между 1-во и второ четене ще предложат промени в определени текстове и след това щели да решат дали да подкрепят или не законопректа. Атанас Атанасов от ДСБ подчерта, че не приема проекта, защото той цели икономии за сметка на Фонд "Работна заплата", което било недопустимо. Атанас Мерджанов от БСП-лява България посочи като като един от основните пропуски в предлаганите реформи липсата на идеи за подобряване на мотивацията на служителите в системата.

Според депутата Явор Хайтов от БДЦ ГЕРБ не спазвали предизборната си програма, важна част в която била реформата в МВР. Светослав Белемезов от АБВ заяви, че системата, която трябва да дава стабилност на гражданите, била най-нестабилната, а постоянните реформи вдъхвали несигурност в служителите. Председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов каза, че е останал с впечатлението, че законопроектът е написан от някой друг и министър Бъчварова не е успяла да вникне в същността му.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: Хората, които бяха тук, те писаха този законопроект няма други.

БНТ: А вие успяхте ли да вникнете в него? - Ами аз се занимавам с него от 1 година. - Значи може би г-н Цветанов не е разбрал? - Това вие го казвате.

Причините законопроектът да не мине са политически, смята вътрешният министър. Според Бъчварова е трудно да се разбере новия подход, който е предложила и това доказвало, че МВР наистина има нужда от нов подход.

БНТ: Намирате ли ваши грешки затова, че законопроекта не успя да мине по-нататък?

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: Не мисля, че съм следвала важни принципи, казах го и в комисията че съм следвала принципите в предишния закон и само съм го прилагала.

БНТ: Къде е грешката, дали не е обяснено или не е разбрано добре?

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: Аз мисля, че достатъчно добре го обясних смисъла, но понякога не всеки разбира от квантова физика.

Бъчварова каза, че засега не смята да си подава оставката, но ако все пак вземе такова решение, ще го обяви официално.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мигрантите: Броят на нелегалните към Гърция е намалял
Мигрантите: Броят на нелегалните към Гърция е намалял
Скалъпено дело срещу генерал Шивиков?
Скалъпено дело срещу генерал Шивиков?