НОВИНИ

Депутатите отхвърлиха идеята да се върне задължителната казарма

Идеята да се върне задължителната казарма отпадна още на първо четене в парламента. Бяха отхвърлени 2 законопроекта за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Единият - внесен от Красимир Каракачанов и група народни представителите от Патриотичния фронт, а другият - от независимия депутат Велизар Енчев. Приети бяха промените в Закона, внесени от правителството, с които се разширяват правомощията на Началника на отбраната върху целия състав на въоръжените сили.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
18:41, 14.09.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Предложенията за връщане на казармата в 2-та законопроекта на Красимир Каракачанов и на Велизар Енчев, които бяха отхвърлени, включваха:

Красимир Каракачанов - зам.-председател на НС, ПФ: Наборната военна служба - за 6 месеца, като военна подготовка; алтернативната военна служба - 12 месеца, тоест двойно. Онези младежи, които са пропуснали възможността, дадена от Конституцията, до 16-годишна възраст да получат безплатно образование, след което чакат само на социалните фондове, за да се издържат и нямат никакво намерение да работят, тъй като нямат професия, да могат да усвоят професия и някаква грамотност.
Велизар Енчев - нечленуващ в парламентарна група: За разлика от законопроекта на г-н Каракачанов моето предложение не вменява задължение, няма задължителна служба, а става дума за възстановяване на Главно управление на строителство и възстановяване, бившето ГУСВ, на доброволен принцип.

След гласуването Красимир Каракачанов коментира, че ще предлага законопроекта, с който се връща казармата, докато му дойде времето. В същото време мнозинството прие на първо четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, внесени от правителството, с които се разширяват правомощията на Началника на отбраната.

Михо Михов - председател на комисията по отбрана, АБВ: Той ще отговаря за подготовката и оперативните способности не само на българската армия, но и на всички формирования от въоръжените сили, като поема и непосредственото ръководство на бригада "Специални сили".

С проекта на правителството също така се намалява възрастта за прием на войници от 32 на 28 години, а пределната възраст от 50 на 46 години, с което се цели да се подмлади войнишкия състав.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американската армия обеща операция за смяна на пола на Брадли Манинг
Американската армия обеща операция за смяна на пола на Брадли Манинг
От БСП напуснаха парламентарната зала в знак на протест
От БСП напуснаха парламентарната зала в знак на протест