НОВИНИ

Депутатите отхвърлиха втория вот на недоверие към кабинета

Вторият вот на недоверие към кабинета очаквано беше отхвърлен. В подкрепа на правителството гласуваха 131 депутати. Вотът на недоверие подкрепиха 104 народни представители, нямаше "въздържали се". Вотът бе поискан от БСП за политиката на кабинета в сектор "Сигурност". Сред мотивите на вота са провал при осигуряване на националната сигурност, провал в работата на МВР, неразкрити убийства, растяща битова престъпност.Вижте повече в прякото включване на Надежда Василева от парламента

Надежда Василева
от Надежда Василева
09:12, 29.06.2018 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Гласуването на вота на недоверие мина без изненади. Правителството подкрепиха ГЕРБ, Обединените патриоти и партия "Воля" - общо 131 депутати. Сред тези гласове не беше този на лидера на "Атака" Волен Сидеров. По-късно той обясни, че гласът му не е отчетен по технически причини и че той самият подкрепя правителството. Направи изказване и в пленарна зала.

Против управляващите гласуваха 104-ма депутати от БСП, ДПС и един независим народен представител. Според опозицията правителството не успява да се справи с осигуряване на националната сигурност и трябва да си ходи. Според управляващите обаче този кабинет трябва да изкара пълния си мандат и тази власт няма алтернатива.

;

Ето част от коментарите:

Цветан Цаветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Сега отново сме с признание за усилията, които прави точно този Министерски съвет, със усилията, които прави точно това парламентарно мнозинство, за да подкрепя законодателно, за да може те да си свършат своята работа. Колеги от БСП, вие не можете да бъдете алтернатива на днешното управление.
Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ на "БСП за България": Ние от опозицията сме притеснени за това , което се случва в държавата , за този разпад на институциите и считаме, че целият кабинет трябва да си отиде.
Халил Летифов, зам.-председател на ПГ на ДПС: Примерите за пробив в националната сигурност са твърде много, а още повече, още от първия ден да припомня, ние сме казали, че тази коалиция е вредна за България и тя няма да даде нищо ползотворно.
Волен Сидеров, председател на ПГ "Обединени патриоти": Не само, че нямаше никакви аргументи, можеше да се постарая колегите от БСП, малко по-сериозни, задълбочени аргументи, но освен, че нямаше аргументи от тяхна страна, има контрааргументи, така да се каже, в международен план. Ние бяхме председатели на Съвета на ЕС и нямаше мнение от страна на нашите гости, на нашите партньори, което да беше отрицателно. Всички говориха и повтаряха, че България е стабилна.
Веселин Марешки, председател на "Воля": Единственият резултат, който постигнахте онзи ден, беше, че свалихте още надолу и без това ниския рейтинг на институцията.

По-късно депутатите отделиха около два часа пленарно време, за да обсъждат предложението на левицата парламентът да не излиза в лятна ваканция през август, а да заседава, за да приеме важни законодателни промени, свързани с хората с увреждания. След дълги спорове това предложение на БСП беше отхвърлено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Частично бедствено положение е обявено в община Садово
​Частично бедствено положение е обявено в община Садово
Кои са най-важните акценти от споразумението на ЕС за миграцията
Кои са най-важните акценти от споразумението на ЕС за миграцията