НОВИНИ

Депутатите отмениха машинното гласуване на първо четене

Парламентът прие на първо четене отмяната на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. ,"За'' гласуваха 122 депутати, 96 бяха "против", а един се въздържа. Вижте повече от прякото включване на Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:18, 16.07.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" гласуваха за отмяна на машинното гласуване. "Против" бяха от опозицията - БСП и ДПС, както и четирима депутати от "Обединени патриоти".

Дебатът за машинния вот завърши с проблеми с пултовете за гласуване в пленарна зала. Депутати многократно натискаха копчетата, за да може вотът им да бъде отчетен.

Управляващите заявиха, че машинното гласуване не може да гарантира сигурността.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Ще помоля защитниците му да не внушават фалшиви надежди на обществото, че това е панацея срещу купения и контролиран вот.
Крум Зарков - БСП: Няма нужда от високи децибели, а от разум.

Машинното гласуване не е панацея за всички недъзи на изборния процес, но то е крачка напред.

Валери Симеонов - НФСБ, ОП: В никой случай не може никой да ме убеди, че тая машина не може да бъде манипулирана, пуснах си кафе за 40 стотинки, пуснах 1 лев и машината не ми върна ресто.

Според ДПС провалът на машинното гласуване е предизвикан.

Йордан Цонев - ДПС: Не само ще настояваме за машинно гласуване, но ще настояваме и за машинно броене. Единственото нещо, с което сме съгласни е, че не може би няма време на тези местни избори да бъде приложено за тези избори в обема от 6 000 машини.

Сред аргументите срещу машините влезе и хакерската атака.

Емил Димитров, "Обединени патриоти": Ако машините бяха много добри и нямаше възможност от хакерски атаки, защо днес прекъснахме нашето заседание да обсъждаме хакерска атака?
Явор Божанков - БСП: Депутати от управляващите бъркат едното с другото и смятат, че хакери могат да хакнат машини, които са офлайн. Съжалявам, колеги, но проблемът тук е, че голяма част от хората в тази зала са перманентно офлайн.
Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Не искаме да подложим на риск бъдещия местен вот от безконечни съдебни процедури на оспорване.
Филип Попов, "БСП за България": Плаши ли се ГЕРБ от неподкупните машини, които няма да си пишат съчинения по картинка на изборните протоколи? Очевидно да.
Георги Марков - ГЕРБ: Машинно, машинно, e има машинно и пак загубихте изборите.

Управляващите дадоха само три дни срок за идеи за промени преди второто четене. Искат машинното гласуване за местен и парламентарен вот окончателно да отпадне преди лятната ваканция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът наложи вето върху частното финансиране на партиите
Президентът наложи вето върху частното финансиране на партиите
Кибератаките по света: От бизнес за милиони до политически трусове и шпионаж
Кибератаките по света: От бизнес за милиони до политически трусове и шпионаж