НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене Закона за хората с увреждания

С пълно единодушие депутатите приеха Закона за хората с увреждания, в момента текат обсъжданията на закона за личната помощ.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
11:43, 26.10.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Законът беше приет със 174 гласа "за", без гласове "против" и въздържали се. По време на дебата най-големи спорове имаше по текста, който предвижда Националният съвет по интеграция на хората с увреждания да се поеме от вицепремиера, по настоящем Валери Симеонов. Досега тази отговорност се поемаше от министъра на труда и социалната политика.

Светлана Найденова - ПГ на ГЕРБ: Няма драма... след първо и второ четене ще предложим министъра на труда да продължи да оглавява Националния съвет за хората с увреждания.
Корнелия Нинова - председател на ПГ на БСП: Ние ще гласуваме Закона, защото сме работили по него, но дългът към хората остава за вас. Защото, за да си спасите постовете, вие показахте нечовешко отношение към тези хора.
д-р Калин Поповски - ПГ на "Обединени патриоти": Не са забавени 3-те законопроекта.Трябваше да ги съобразим с проектозакона за новия бюджет, защото и да ги бяхме гласували в средата на годината, те щяха да влязат в сила от 1 януари 2019 г.
Хасан Адемов - ПГ на ДПС: В ЕС всеки шести човек е със степен на увреждане. У нас увредените лица през юли 2018 г. са над 739 219.
Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Това е само първата стъпка за положителна промяна за хората с увреждания, която всички искаме и те очакват. Следват още 2 закона - за личната помощ и социалните услуги, които в пакет би трябвало да решат голяма част от проблемите на хората с увреждания.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиян и неправоспособен шофьор блъсна и уби жена в село Горски извор
Пиян и неправоспособен шофьор блъсна и уби жена в село Горски извор
Самолет кацна принудително на летището в Букурещ заради заплаха от бомба
Самолет кацна принудително на летището в Букурещ заради заплаха от бомба