Депутатите прекратиха след скандал минути преди 20 часа заседанието, на което гласуват на второ четене Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване. В него е заложено увеличение на пенсиите, минималните осигурителни прагове и доходите. Преди това народните представители приеха бюджета на Здравната каса.

Именно пенсиите станаха основната причина за скандала и по-скоро начина, по който се гласува приемането на минималната пенсия за догодина. От опозицията настояха гласуването да става явно. Предложението обаче беше отхвърлено от заместник-председателя на народното събрание Емил Христов, който обяви, че вече са влезли в процедура по гласуване и няма начин тя да бъде променена. така че поименното гласуване е невъзможно. А всъщност опозицията настояваше минималната пенсия да се увеличи до 300 лв., така както Обединените патриоти са обещали в своите предизборни платформи.

Именно за това настояха и повечето депутати, което предизвика спор с Обединените патриоти. От Воля също настояваха пенсията да стане 300 лв. В крайна сметка, текстовете, които се внасят са за минимална пенсия от 250 лв. от 1-ви юли, както и увеличение на всички останали пенсии с 6,7%, като се запзва таванът на пенсиите на 1 200.

Павел Шопов - Атака: Крайно време е да изпълним обещанието, което дадохме от Обединени патриоти, за да влезем във властта. И това обещание беше артикулирано на 300 лева - нито на повече, нито на по-малко в края на мандата.
Георги Гьоков - БСП за България: И към всички тези, които подкрепят минималната пенсия от 250 лева или от 300 лева - обръщам се към тях да подкрепите преизчисляване на пенсиите или поне пенсиите да ги увеличим със същия процент, колкото увеличавате минималната пенсия, а не с 6,7%.
Кръстина Таскова - Воля: Това са нищожни пари като минимална пенсия за българските пенсионери. Уважаеми колеги патриоти - все още продължавате да се наричате патриоти, въпреки тоталния ви разпад - ви призовавам да подкрепите собственото си предложение.
Искрен Веселинов - ОП: Знам, че сред вас няма бавноразвиващи се, затова знам, че го правите по една единствена причина - с цел да се изкривят фактите и да се генерира една злостна пропаганда. Темата с 300 лева я вдигнахме като коалиция Обединени патриоти - обаче нито ние, нито вие господа от БСП за съжаление не спечелихме изборите.
Хасан Адемов - ДПС: Можете ли да ми кажете тази разлика от 80 милиона - между 234 лева - предложение на МС и 250 лева - предложение на комисията и ваше предложение - тези 80 милиона къде ги има като приходи в бюджета.

Така в крайна сметка депутатите не успяха да изпълнят плана си и днес да приемат бюджета на общественото осигуряване. Те ще продължат с него утре. По-рано днес обаче те успяха все пак да гласуват бюджета на Здравната каса. Това, което този бюджет предвижда е увеличение на медицинските дейности на 2,8 млрд. лв. За лекарства догодина са отделени 1,2 млрд. лв., а за дентални дейности близо 200 млн лв.

Георги Михайлов - БСП за България:Проблемът ще се приключи тогава, когато се прекрати този модел на финансиране на здравната система чрез клинични пътеки и търговски дружества.
Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: С новия бюджет се осигуряват навсякъде повече средства и то не само за същите дейности, както казват - повече за сегашното. А има и много нови дейности. Има увеличени обеми в извънболничната помощ.

След като приемат бюджета на социалното осигуряване, депутатите ще преминат и към гласуване на държавния бюджет за 2020 г. утре