НОВИНИ

Депутатите приеха бюджета на общественото осигуряване за 2019 г.

Минималната пенсия се увеличава с близо 12 лева до 219,43 лева от 1 юли, таванът на пенсиите става 1200 лева.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:22, 28.11.2018 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

След продължили повече от 9 часа дискусии вчера и днес, депутатите приеха окончателно бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година. С него се регламентират минималният и максималният осигурителен доход и нивата на пенсиите за догодина.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Средният размер на пенсията на един пенсионер следващата година ще нарасне с 24 лв. в резултат на индексирането на пенсиите с 5,7% и по-високата тежест на осигурителния стаж в пенсионната формула и ще достигне 386,27 лв., а максималния размер на пенсиите ще позволи над 40 хиляди пенсионери, чиито пенсии поностоящем са с ограничение на тавана, от 1 юли следващата година да получат пълния размер на пенсиите си .
;

Според приетите текстове, минималната пенсия от 1 юли става 219,43 лева, максималната - 1200 лева, а всички пенсии без тези на тавана се увеличават с 5,7% от второто тримесечие на годината. Управляващите отхвърлиха исканията на опозицията за увеличение на пенсиите още от април, както и за увеличаването на минималната до 300 лева. Мотивът - няма достатъчно средства заложени в бюджета на НОИ, за да се гарантира толкова голямо увеличение.

;

Минималният осигурителен праг от 1 януари става 560 лева, колкото минималната работна заплата. Изключение се допуска само за минималния доход за земеделци и тютюнопроизводители, който ще бъде 400 лева. Максималният осигурителен доход се покачва до 3000 лева. Депутатите отхвърлиха предложенията на опозицията той да се вдигне до 3900 лева.

Народните представители продължават с гласуването на държавния бюджет на второ четене.

;
Корнелия Нинова - председател на ПГ на БСП за България: Казвате, че прагът на бедност е 348 лв. т.е, за да живееш, ти трябват поне 348 лв. официално обявено в бюджета за 2019 от правителството на ГЕРБ, ОП и подкрепено от „Воля“ .И в същото това решение в бюджета казвате минимална пенсия от 219 лв. Изводът - за да сте живи ви трябват 348 , но ние ви даваме 219.

Хасан Адемов - ДПС: Става въпрос за последна възможност НС да подкрепи новият размер на пенсиите да бъде увеличен с 5,7 % да не е от първи юли, а от първи април.

Тома Биков - ГЕРБ: Ако искате да се увеличат още повече пенсиите, трябва да се увеличат и осигуровките. Трябва да отговорим много честно от къде идват парите за пенсии. Парите за пенсиите идват от работещите. Ние трябва да вземем от хората , които работят , а вие в същото време казвате „дайте да дадем и за деца“. Родителите на тези деца също са работещи. Ние трябва да вземем от тях, за да направим едно чувствително увеличение на пенсиите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Усложнена зимна обстановка в страната
Усложнена зимна обстановка в страната
Обажданията за фалшивите бомбени заплахи в Москва са дошли извън граница
Обажданията за фалшивите бомбени заплахи в Москва са дошли извън граница