НОВИНИ

Депутатите приеха бюджета на социалното осигуряване за 2020 г.

Депутатите приеха окончателно бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година. Минималната пенсия от 1 юли догодина ще стане 250 лева, а максималната се запазва на 1200 лева.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:03, 04.12.2019
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
депутатите приеха бюджета социалното осигуряване 2020

Бюджетът предвижда увеличение на минималната работна заплата на 610 лева от 1 януари. Оттогава ще се увеличат и заплатите в бюджетния сектор с 10%, на учителите с 17,5 на сто и на социалните работници с 15%.

В социалния бюджет е заложено увеличение на всички пенсии от 1 юли с 6,7%. По-голям ръстът ще бъде на минималната пенсия, която ще стане 250 лева. В момента тя е 219,43 лева. Минималната социална пенсия за старост ще нарасне на 141,63 лева. Максималната пенсия или т.нар. таван се запазва на ниво 1200 лева.

Минималният осигурителен праг се увеличава на 610 лева, колкото е минималната работна заплата. За земеделски производители минималният праг ще бъде 420 лева. Максималният осигурителен доход се запазва на 3000 лева.

Прагът на бедността догодина ще бъде 363 лева месечно.

От опозицията разкритикуваха предлагания бюджет с мотив, че заложените увеличения в него не са достатъчни. От левицата предлагат минималният осигурителен доход да достигне 650 лева, а максималният – 3900 лева. БСП също така настоява минималната пенсия догодина да стане 300, а не 250 лева.

„Нека все пак да бъдем малко по-социално ориентираме, ние предлагаме как да се увеличат доходите, за да може да се покрият след това разходите в бюджета”, коментира Таско Ерменков от БСП.

Сериозна дискусия предизвика увеличението на пенсиите от догодина. От БСП, "Воля" и "Атака" призоваха да бъде изпълнено обещанието на Обединените патриоти от началото на мандата за увеличение на минималната пенсия на 300 лева. От левицата дори настояха, ако се увеличава минималната пенсия, да се увеличат и останалите пенсии с повече от заложените 6,7%.

От ДПС коментираха, че 80 млн. лв ще са нужни минималната пенсия да стане 250 лева, а такива средства не са заложени в бюджета, с което има риск да се наруши Закона за публичните финанси.

В крайна сметка депутатите приеха минималната пенсия от 1 юли да стане 250 лева. Запазва се нивото на обезщетенията за безработица и майчинство. През втората година майките ще получават по 380 лева месечно. Депутатите отхвърлиха предложенията на БСП и "Воля" за вдигането на тези обезщетения на 650 и 610 лева, съответно.

От ДПС поискаха и тази година осъвременяването на пенсиите да става от 1 януари, а не от 1 юли. Левицата пък поиска да бъде стеснена ножицата между размера на пенсиите отпуснати преди 2016 г. и след това. БСП предложиха с тази цел да бъдат осъвременени пенсиите на хората, които са изчислени преди 31 декември 2016 г. от 1 септември 2020 г.

От левицата са изчислили, че необходимите средства за това могат да дойдат от бюджетния излишък, от Сребърния фонд и от вдигане на максималния осигурителен доход на 3900 лева. Предложението беше отхвърлено.

Депутатите продължават с окончателното гласуване и на държавния бюджет за следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланик Херо Мустафа отдаде почит пред Мемориала на жертвите на комунизма
Посланик Херо Мустафа отдаде почит пред Мемориала на жертвите на комунизма
Германия отзовава двама руски дипломати заради убийството на чеченски бунтовник
Германия отзовава двама руски дипломати заради убийството на чеченски бунтовник