НОВИНИ

Депутатите приеха държавния бюджет за 2019 г. окончателно

Държавният бюджет за следващата година вече е факт. Депутатите приеха приходите и разходите на държавата за 2019 г. малко преди 20:00 ч. От 1 януари минималната работна заплата става 560 лева, заплатите в бюджетния сектор се увеличават с 10%, а на учителите с 20 на сто. Въпреки че управляващите определят бюджет 2019 г. като най-амбициозния от началото на прехода, опозицията настояваше за повече социални разходи и по-радикални реформи.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:25, 29.11.2018
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Всъщност изненади нямаше - повечето от текстовете по бюджета бяха приети, така както ги е предложило Министерството на финансите или както са коригирани от Бюджетната комисия към парламента. На депутатите им бяха необходими близо 18 часа вчера и днес, за да приемат окончателно текстовете на Бюджет 2019 г. Нито едно от предложенията на опозицията не беше прието.

Владислав Горанов, министър на финансите: Искам да благодаря на партиите, които подкрепяха текстовете в закона и на партиите, които имаха алтернативно виждане. Конституционният съд преди години се произнесе, че законът за държавният бюджет е един особен закон, дотолкова доколкото той не представлява във вида, в който обикновено е законодателната практика. Той представлява една прогноза, която за мен за следващата година е добра. Аз съм оптимист, че бюджетът ще може да бъде изпълнен, защото нашето общество следващата година ще бъде по-успешно и по-богато, а колегите имаха различна визия как да се разпределят разходите, но това е отношението на изпълнителната власт - тя има чрез конституцията правото да определи чрез разходите за бюджета своето виждане за политика. Благодаря на колегите от опозицията, че тази година дебатът беше насочен към това към какви политики да се водят следващата година. Благодаря ви, приятна почивка, хубава вечер!

Накратко параметрите на бюджета - рекордни разходи от над 44,5 млрд. лева, заложен бюджетен дефицит от 0,5%. Повече пари за общините с над 470 млн. лева. От тази година богатите общини, като Столичната и Пловдив, няма да получат изравнителна субсидия. За сметка на това парите за Северозападна и Североизточна България нарастват с над 110%.

Няколко параграфа от бюджета предизвикаха разгорещени дебати днес. Бюджетът на Централната избирателна комисия се превърна в спор за и против машинното гласуване. В крайна сметка управляващите увериха, че в Бюджет 2019 г. са заложени 50 милиона лева за машинно гласуване, които да се използват при нужда.

Сериозна дискусия предизвика решението да бъдат пренасочени бъдещите приходи от концесията на летище софия от пенсионната система към БДЖ. Освен това опозицията остро възрази срещу освобождаването на пенсионерите от държавната администрация, както и срещу отпадането на охрана от НСО за омбудсмана Мая Манолова.

Сред спорните теми бяха помощите за раждане на второ дете и предложената от опозицията система на пропорционално данъчно облагане. Без особени коментари депутатите приеха запазването на партийната субсидия от 11 лева. Бюджетът става легитимен след публикуването му в Държавен вестник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп отмени срещата си с Путин на форума на Г-20
Тръмп отмени срещата си с Путин на форума на Г-20
В Лесново почетоха паметта на загиналите в Руско-турската освободителна война
В Лесново почетоха паметта на загиналите в Руско-турската освободителна война