НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2017

Държавният бюджет за 2017 беше приет на първо четене в парламента без гласовете на БСП и ДПС. По-голямата част от депутатите от Патриотичния фронт се въздържаха от гласуване,така направиха и от АБВ. Дебатите преминаха изключително вяло и набързо бяха обсъдени основните точки в държавната сметка. В крайна сметка депутатите одобриха догодина ръстът на икономиката да е леко занижен до 2,5% и минималната работна заплата да се повиши на 460 лева от 1 януари.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:37, 18.11.2016
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

В началото на заседанието финансовият министър Владислав Горанов реши да представи бюджета по по-нестандартен начин - с ретроспекция на изминалите 2 години и предизвикателствата пред кабинета. И защити бюджетната сметка като посочи, че ако тя не бъде приета, нито учителите ще получат заложеното увеличаване на заплатите, нито ще бъдат повишени помощите за децата с увреждания.

Владислав Горанов - министър на финансите: "Няма нито една причина да се срамуваме от предложения бюджет.Няма нито една грешна политика, заложена в него. Предложеният законопроект трябва да бъде подкрепен, защото това не е бюджетът на народните представители. В разходната си част - да, той отразява приоритети на отиващото си правителство, но това е бюджетът на българските граждани, те имат нужда от него. Подкрепете този добър бюджет за следващата година."

Опозицията не спести критиките си, въпреки че и БСП и ДПС решиха да не подкрепят разчета на хазната за догодина. А още след първия час залата изглеждаше така.

Румен Гечев - БСП: "Увеличаваме заплатите на учителите - много добре, увеличаваме минималната работна заплата, това е чудесно, но къде увеличаваме с малко, с дъждец от трохи? В сектори, които не са реформирани. Увеличаваме заплатите на учителите, оставяме заплатите на доктори по химия и физика, преподаватели във висши учебни заведения по-ниски от заплатите на чистачките в училищата. Рапортуваме едни кухи някакви бюджетни успехи и сме стиснали за гърлото българската икономика."
Петър Славов - РБ: "Уважаеми колеги, уважаеми г-н Гечев, няма как да не ви направя тази реплика, защото Вашето изказване още повече като първо изказване от страна на БСП много ярко илюстрира разликата между едно дясноцентристко управление и едно ляво управление. Вие искате да похарчите това, с което държавата не разполага и евентуално това да бъде плащано един ден от следващите управления, защото обикновено хората ви изгонват на втората година, най-много на третата или на четвъртата."
Алиосман Имамов - ДПС: "Всеки публичен лев трябва да бъде изразходван в посока увеличаване на икономическия растеж, в противен случай със или без бюджет, българските граждани ще си останат най-стабилните бедняци в ЕС."
Димитър Байрактаров - Патриотичен фронт: Бедността на българския народ и това, че огромна част от него живее на ръба на оцеляването, се нарича популизъм, нарича се популизъм и от ляво, и от ГЕРБ, и от дясно. Липсата на контрол не дава възможност да се увеличат българските пенсии и липсата на политическа воля.
Стефан Кенов - БДЦ: Партия БДЦ призовава бюджета наистина да бъде приет и подкрепен, защото в крайна сметка това не е нито ляв, нито десен бюджет. Той не е на партия ГЕРБ, това е бюджета на България за 2017-та година.
Марияна Тодорова - АБВ: Нещо, което ни безпокои е, че дебатите по този бюджет могат да станат част от следващата предизборна кампания и терен за популизъм и той да обрасне с много нецелесъобразни предложения.
Николай Александров - Атака: Този бюджет прилича по всичко на всички бюджети през последните 27 години - това е местене на пари от единия джоб в другия джоб.

След първо четене бюджетът залага с 2,5% растеж, 1,4% заложен дефицит, нови заеми до 1,2 милиарда лева. Очаква се между двете четения да има и нови предложения. Засега остава отворена темата дали от Патриотичния фронт ще внесат искането си за повишаване на минималната пенсия на 300 лева. Следващата седмица предстои бюджетът да влезе на второ четене в парламентарните комисии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатен травматологичен център в Девня
Безплатен травматологичен център в Девня
Номинираха официално Стоянка Мутафова за рекордите на Гинес
Номинираха официално Стоянка Мутафова за рекордите на Гинес