НОВИНИ

Депутатите приеха окончателни промени в Закона за футболното хулиганство

Достъпът до стадионите - само срещу индивидуален билет или лична карта. До 220 часа общественополезен труд ще полагат спортните хулигани при повторно провинение. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

Александър Марков
от Александър Марков
20:35, 26.07.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Задържаният в полицейски участъци, глоби и общественополезен труд предвиждат новите мерки срещу футболните хулигани.

Според новите промени за футболни хулигани се считат всички, носещи плакати с обидно съдържание, които не се подчиняват на разпорежданията на органите на реда и охраната, участват в сбивания, палят огньове, хвърлят предмети, носят маски и шалове, носят оръжия и др. Срещу посегателство от запалянковците вече освен съдии и полицаи, ще бъдат защитавани журналисти, фоторепортери и оператори.

При първа проява те ще бъдат глобявани с от 1000 до 2000 лв. и забрана за посещение на спортни събития в страната и чужбина за срок до 2 години.

При повторна проява наказанието предвижда от 100 до 220 ч. общественополезен труд или задържане в териториалната структура на МВР за срок от 10 до 25 денонощия, както и забрана за посещение на спортни събития от 3 до 5 г.

Промените предвиждат още на спортни прояви да се влиза с персонализиран билет или лична карта. Идеята е, че по този начин ще се ограничи влизането на провинили се фенове. Собствениците на клубове и стадиони ще трябва да монтират електронни четци на входовете на спортните съоръжения, а видео наблюдение пък ще бъде монтирано около всички сектори на стадионите. Записите от камерите ще се използват като доказателство в съда.

До приемането на промените в Закона се стигна, след като през април хвърлена бомбичка рани служителка на полицията и предизвика сериозно обществено недоволство срещу поредната хулиганска проява на дербито ЦСКА-София-Левски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова посети двата палаткови лагера до Народното събрание
Мая Манолова посети двата палаткови лагера до Народното събрание
ДРУГИТЕ новини: Таен концерт
ДРУГИТЕ новини: Таен концерт