Депутатите приеха окончателно Закона за личната помощ. Тя ще се предоставя на базата на индивидуална оценка на потребностите.

С подробностите от Народното събрание - вижте прякото включване Милена Кирова.

С 143 гласа "за" депутатите окончателно приеха закона за личната помощ, който по думите на майките за деца с увреждания, е чакан от 2014 година, когато са първите им протести в тази насока. Четири години по -късно битката им беше увещана с успех. Те ръкопляскаха в края на гласуването.

Оттук насетне парите за личната помощ ще бъдат прехвърлени от държавния бюджет в бюджета на социалното министерство. А агенцията за социално подпомагане ще трябва да осъществява контрол за изразходването на тези средства.

По отношение на дебатите в пленарната зала депутатите отхвърлиха идеята да се поддържа регистър за кандидатите за личен асистент. Приеха обаче идеята общините да могат да преотстъпват дейностите за осъществяване на личната помощ.

В един момент обаче дебатът се прехвърли върху това кой присъства и кой не в пленарната зала. Управляващите от ГЕРБ обвиниха БСП, че в дни, в които се гласува изключително важни законопроекти, тях ги няма и посочиха, че дори лидерът им Корнелия Нинова не присъства. От БСП им отговориха, че този законопроект всъщност е на Корнелия Нинова и не са длъжни да осигуряват кворум, за да може управляващите да работят.

Тома Биков, ГЕРБ: Това заседание се провежда благодарение на депутатите, които се регистрираха, това са колегите от ГЕРБ, колегите от ОП и колегите от ДПС. И от Воля, разбира се. Явно за вас, аз искам да обясните какъв е политическият знак, който давате, с отказа да се регистрирате? Това, че г-жа Нинова я няма, не е за пръв път, свикнали сме и без нейното присъствие, тя идва тук, само когато има някакъв скандал.
Георги Свиленски, БСП за България: Колеги, Вие не разбрахте ли, че това мнозинство и това правителство си отива? Няма да получите регистрация от БСП, няма да получите регистрация от БСП, тези хора са важни за нас и ние затова сме внесли този закон. Но ние няма да ви осигуряваме кворума, за да започвате работа, и не търсете всяка сутрин скандали с кворума, БСП няма да ви осигурява кворума, ще идвате на работа и ще покажете, че имате стабилна конструкция.

След гласуването социалният министър Бисер Петков благодари на всички, които са били ангажирани в последните месеци със Закона за личната помощ и каза, че през цялото това време този закон е бил между "осана и разпни го", но в крайна сметка се е постигнало желаното от майките на деца с увреждания и всички ангажименти към тях са бил изпълнени.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Приемането на Закон за личната помощ удовлетворява основното искане на протестиращите майки, поставяно години наред в техните протести. С приемането на този закон България се нарежда до, не многото държави в Европа, които имат самостоятелен Закон за личната помощ. Това показва отношението на българското правителство и на българския парламент към хората с увреждания.

Омбудсманът Мая Манолова определи Закона за личната помощ като една голяма победа, защото в началото, по думите ѝ, когато се заговорило за този закон, нито една институция не го е подкрепяла.

От своя страна майките заявиха, че реформата вече е започнала. Хванаха се за ръце и благодариха на системата, че ги е обединила

Мая Манолова, национален омбудсман: Това е изстрадан закон от едни смели жени - майките на деца с увреждания. Майките, които дадоха урок на българското общество, на гражданите на България, че една кауза, колкото и да е невъзможна, може да бъде успешна, ако е справедлива и ако човек вярва в нея.
Вера Иванова: Законът за личната помощ за нас е законът за бъдещето на децата ни. Това означава, че децата ще ги има, когато нас ни няма и това е нашата огромна борба и огромна кауза. Законът е за всички хора с тежки увреждания, които някъде и в момента са сами и нямат никаква подкрепа.

Майките на деца с увреждания вече разрушават своя палатков лагер на служебния вход пред НС. Палатките обаче ще бъдат преместени пред Министерството на здравеопазването, докато реформата не бъде доведена докрай.