НОВИНИ

Болниците ще имат една година, за да покрият универсални медицински стандарти

Без обсъждане, за по-малко от час, депутатите от бюджетната комисия към парламента приеха за второ четене закона за бюджета на Здравната каса.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:25, 22.11.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
болниците имат една година покрият универсални медицински стандарти

Депутатите от бюджетната комисия приеха бюджета на Здравната каса за 2019 г. за второ четене.

Текстовете предвиждат за здравеопазване следващата година да бъдат отделени над 5 млрд. лева, което е рекорд. Освен това в преходните и заключителните разпоредби на бюджета се прави и началото на реформа в здравеопазването.

Промяна, която беше въведена в предварително заложените текстове, е при преизпълнение на приходите за дентална медицина, средствата да се насочват отново към зъболекарски услуги.

Спор по време на обсъждането предизвика създаването на нова мегаагенция в здравеопазването - Агенция за медицински надзор. Тя ще обединява - одит, агенцията по трансплантации и функцията за лицензиране на болниците. Според БСП това ще доведе до проблеми в здравеопазването, защото ще създава условия за бягство от отговорност - само със смяната на ръководството на ведомството, ще бъдат потушавани проблеми. Вносителите от Министерството на финансите не коментираха предлагания текст.

;

Депутатите се отказаха от първоначалната идея за прелицензиране на всички лечебни заведения, каквото беше първото предложение на Министерството на здравеопазването. Вместо това обаче народните представители дават срок от една година на болниците да изпълнят нови медицински стандарти, които ще бъдат написани за шест месеца.

Народните представители приеха Фондът за лечение на деца в чужбина да премине към Здравната каса.

Новият бюджет предвижда и промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, а именно да се продават части от болници и парите да се използват за покриване на дългове. Срещу това по време на обсъждането в комисия възразиха от БСП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Ватикана пристигна коледната елха
Във Ватикана пристигна коледната елха
ГДБОП предупреждава за измамни сайтове по време на “черния петък”
ГДБОП предупреждава за измамни сайтове по време на “черния петък”