Без силен шум от заведения на открито от 23:00 часа до 8.00 сутринта. Досега забраната важеше до 7:00 сутринта. В разгара на лятото, депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за защита от шума. МВР ще следи за спазването на закона през нощта.

Край на шумовия терор. Тази цел защити пред депутатите вицепремиерът Валери Симеонов, който вече направи няколко нощни проверки на заведения.

Валери Симеонов, вицепремиер: Никой не забранява заведения за развлечение, каквито явно вие обичате, никой няма да ви попречи да отидете на дискотека, където искате, но тази дискотека трябва да отговаря и на сега действащите нормативни изисквания по отношение на обезшумяването. Вътре може да скачате, да куфеете, като ви гледам, сигурно се качвате и по масите. Валери Симеонов например не само че няма да се качи и не се качва, Валери Симеонов няма да си сложи и джуки, да речем.

Тишина от 2 до 4 следобед и от 11 вечер до 8 сутринта. А глобите за нарушения скачат двойно. От 500 до 1000 лева за физически лица, и от 5 до 10 000 лева за заведения.

Димитър Бойчев, ГЕРБ: Това е един от механизмите да накараме един закон да има своята тежест и да работи.

От ГЕРБ обаче смятат за твърде крайна мярка затваряне на заведение за 7 дни или за месец заради шум. ДПС единствени гласуваха против промените.

Танер Али, ДПС: Ние в момента с този закон ще убием туризма и това е ясно.
Явор Божанков, БСП: Всеки, който е пътувал по Европа и света знае, че 10.00 часа във всяка цивилизована държава купонът свършва.
Валери Симеонов, вицепремиер: Няма да прогоним туристите, напротив.

Години наред българските хотелиери изплащат на чуждите туроператори огромни суми компенсации от жалбите, които са били подложени на шумов терор.

Сериозните промени са свързани с контрола. Досега контролът се прехвърляше като футболна топка в световно първенство между 4 министерства и общините.

Отсега нататък през деня за нарушения ще следят районните здравни инспекции, а през нощта - МВР.