НОВИНИ

​Депутатите предложиха решение на проблема със заплати на музикантите в БНР

Депутатите от Комисията по култура и медии с предложение за решаване на проблема с ниските заплати на музикантите в БНР. То предвижда Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт. Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата, а Радиото ще заплаща за записите, които поръчва за своя фонд. Очаква се промяната да доведе до увеличение на приходите. Ръководството на БНР тепърва ще обсъди позицията си по предложението.

Айше Сали
от Айше Сали
20:20, 26.04.2018
Чете се за: 00:40 мин.
Още

След няколко дни на улични протести битката за 50% увеличение на заплатите на музикантите в БНР продължи на извънредното заседание на Комисията по култура и медии. Според депутатите искането им е справедливо, но няма как да бъде изпълнено тук и сега.

Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии: Никога такова нещо не се обсъжда в средата на годината. Какъв път ще търсим от днес нататък, за да може следващият бюджет през 2019 г., това вече трябва да поработим и да решим.
Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси: Възможно ли е вие да се финансирате отделно от БНР, по тази система, по която се финансират останалите културни институти?

От БНР се въздържаха от оценки за спасителния план.

Александър Велев, ген. директор на БНР: Рано е да кажа дали подкрепяме или не. И това е възможно! Възможно е да бъде и в състава на БНР, и да бъде извадено извън състава на националното радио. Между другото международният опит показва подобни практики.
Атанас Карафезлиев, музикант и синдикалист: Докато се направят тези реформи, за които говори г-н Рашидов, тези състави просто няма да ги има.

Предложението ще бъде обсъдено от работна група, но протестите ще продължат. Следващата проява на недоволство ще бъде концерт пред Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвинения на ГЕРБ срещу БСП за роднински назначения в община Болярово
Обвинения на ГЕРБ срещу БСП за роднински назначения в община Болярово
Антикорупционната комисия е подала още сигнали за изнудване срещу Иванчева
Антикорупционната комисия е подала още сигнали за изнудване срещу Иванчева