Номинацията на вицепремиера Меглена Кунева за нов министър на образованието ще бъде обсъдена от депутатите. Кандидатурата ѝ беше внесена вчера следобед в Народното събрание. Очаква се от името на правителството тя да бъде представена от вицепремиера Томислав Дончев.

Премиерът Бойко Борисов ще пътува за Лондон, поясниха вчера от пресслужбата на Министерски съвет. Очаква се гласуването за Меглена Кунева да бъде след заседанието на правителството и след традиционния за всяка първа сряда от месеца блицконтрол. Очертава се напрегнато гласуване и трудна подкрепа.

За момента е ясно, че предложението за министър на образованието се подкрепя от ГЕРБ и четири от формациите в Реформаторския блок. Излезлите в опозиция депутати от ДСБ, както и петимата от гражданската квота на Реформаторите няма да подкрепят Кунева.

АБВ и Патриотичният фронт не смятат, че тя има опит в сферата на образованието, за да поеме този ресор. БДЦ пък са разделени за гласуването.

БСП, ДПС и Атака вече се обявиха твърдо против. Дали Кунева ще стане образователен министър с крехката депутатска подкрепа, която се очертава след днешния ден, зависи от конфигурацията в пленарната зала и какво мнозинство ще е необходимо.