Парламентът гласува да няма пленарни заседания от днес /12 октомври/ до 4 ноември включително. Следващото заседание ще бъде на 9 ноември. Депутатите приеха предложението на "Атака" за това, направено в пленарната зала от Николай Александров.

Мотивът му е, че не е редно предизборната кампания да се прави с бюджета на народа. От ГЕРБ поискаха прегласуване, но и при втория вот предложението беше прието. Първоначалният проект, внесен от депутати от ГЕРБ и други парламентарни групи, предвиждаше прекъсване на заседанията от 26 октомври до 4 ноември, включително, заради кандидатпрезидентската кампания. Депутатите няма да могат да ползват служебния транспорт на Народното събрание през този период, освен в дните, когато заседават парламентарните комисии, гласува мнозинството.

От БСП бяха по принцип против временното прекратяване на заседанията за две седмици преди президентските избори на 6 ноември с обосновката, че се нарушава законодателната програма, предстои и обсъждане на бюджета за идната година и на редица данъчни закони. Социалистите отбелязаха и друг аргумент - страх на мнозинството от въпросите на опозицията.

Корнелия Нинова - председател на ПГ "БСП лява България": Действията им днес показват само едно - страх. Страх! И опит да се заглуши гласа на опозицията и разговорът по най-важните теми за обществото. Страх от вота на недоверие, който щеше да бъде внесен до изборите. Страх от днешния случай, който поискахме министър Петкова да бъде изслушана.
Цвета Караянчева - зам.-председател на ПГ ГЕРБ: Само да припомня, че миналият четвъртък отново беше провалена регистрацията и не се проведе заседание. Това ли очакват нашите избиратели. Всеки ден БСП да прави демонстрации и да използва НС за циркова арена. В петък развяваха байряци. Утре, вдругиден какво ще ни се случи. Може би.
Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: Ситуацията прилича на необявено извънредно положение в страната. Поведението на управляващото мнозинство го оценяваме като национално безотговорно, истерично, паническо. Те са в ситуация на политически нокдаун.
Валери Симеонов - председател на ПГ на ПФ: С удоволствие гласувах - за. С огромно удовлетворение, защото за мен е непочтено да продължава по този начин да се имитира работа на НС. Цял час само общи приказки и предизборни лозунги вдигаме.

Настимир Ананиев - ПГ на РБ: Виждате, че трибуната се използва за предизборна кампания с опъване на черни плакати и т.н. Не е редно да се прави. Днес видяхте, че опозицията си играе и с кворума. Все пак всички сме народни представители, получаваме заплати, за да идваме на работа и да работим.