НОВИНИ

Членовете на ВСС ще взимат до 6900 лв месечно, решиха депутатите

Депутатите решиха да бъдат увеличени заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет и да бъдат изравнени с тези на тримата големи в съдебната власт - председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Така според изчисленията възнагражденията им могат да скочат до 6900 лева.

bnt avatar logo
от БНТ
11:38, 31.03.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Промяната в Закона за съдебната власт беше предложена от Емил Димитров от Патриотичния фронт и депутати от левицата, и получи подкрепата на ГЕРБ в пленарната зала. Сега членовете на ВСС получават основни заплати, колкото тези на съдии във върховен съд.

Отделно от това им се начисляват до 40 процента за прослужено време, както и средства за участие в комисии. Мотивът на вносителите е, че членовете на ВСС имат подобни отговорности като тримата големи, които са и членове на съвета.

Депутати от Реформаторския блок обаче посочиха, че не виждат основания за увеличението, тъй като съдебната система не работи добре.

Мартин Димитров - Реформаторски Блок: До момента член на ВСС е получавал заплата толкова колкото съдия от ВКС. Какво налага промяната? Или казано по друг начин. Защо досега това е било така и се е възприемало като справедливо, какво се е променило изведнъж, тоест какво ново се е случило, за да се откажем от този подход досега, който е бил толкова години?"

;

Методи Андреев - ГЕРБ: 92% от българските граждани се убедени, че нямаме ефективно и справедливо правосъдия, че нашата правосъдна система не работи добре. И затова разбира се една от основните причини са кадровите назначени ВСС. Да припомням ли за скандалите през годините? Да припомням ли за цунамито, за тайфуна от скандали ей сега само преди 2 месеца. На какво отгоре ние ще искаме увеличение на тези заплати? Аз никога няма да го подкрепя това нещо.

Емил Димитров - Патриотичен Фронт: По времето на комунизма имаше една поговорка "Който не работи, не трябва да яде". Сега, който не е крал, не трябва да стане член, така ли излиза? Ние имуществен ценз ли въвеждаме? Трябва да са богати и само тогава да бъдат избирани.

Данаил Кирилов - ГЕРБ: Кой има интерес членовете на ВСС да бъдат бедни, нещастни и зле платени? Кой? Как ще изискваме независимост от тях, ако те получават по-ниско възнаграждение в крайна сметка от другите си колеги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трибуналът в Хага: Воислав Шешел е невинен
Трибуналът в Хага: Воислав Шешел е невинен
Училище за таксиметрови шофьори във Варна
Училище за таксиметрови шофьори във Варна