НОВИНИ

Депутатите заличиха думата "инвалид" от българското законодателство

Депутатите заличиха думата "инвалид" от българското законодателство на първо четене. Парламентът прие единодушно промените в Закона за държавните такси, внесени от БСП.

bnt avatar logo
от БТА
13:55, 11.01.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
депутатите заличиха думата инвалид българското законодателство

Така, според авторите, ще бъде улеснена социалната интеграция на хората с увреждания и заличаването на термина "инвалид" от българското законодателство ще допринесе за преодоляването на стереотипното мислене за хората с увреждания като неспособни, невалидни, негодни.

Крум Зарков, един от вносителите, подчерта, че думата "инвалид" трябва да се премахне завинаги от българското законодателство, защото носи негативен заряд. Освен това конституцията борави с термина "лица с увреждания".

Проблемите на гражданите с увреждания няма да бъдат решени с този закон, но това е стъпка в правилната посока, смята Зарков. Като аргумент той добави и, че думите имат значение, защото оформят възприятия, а по-късно и определени поведения. Терминът е и пречка за социалната интеграция на тези хора, добави депутатът.

ПГ на ГЕРБ вижда резон в предложението на колегите от левицата, редно е да се уеднакви българското законодателство, подкрепи текстовете Светлана Ангелова, зам.-председател на социалната комисия. Тя обърна внимание, че между първо и второ четене трябва да се преразгледат и други закони - за жп транспорта, за интеграция на хората с увреждания,например, за да се замени терминът и в тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джилиън Андерсън напуска сериала Досиетата Х
Джилиън Андерсън напуска сериала "Досиетата Х"
10 км по-ниска скорост, 400 спасени животи
10 км по-ниска скорост, 400 спасени животи