НОВИНИ

Десетки арестувани в Казахстан след антиправителствен протест

Полицията в Казахстан задържа десетки хора след несанкционирани антиправителствени протести за отбелязване на Деня на независимостта на страната, съобщиха медиите и активистите в понеделник.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:39, 16.12.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света
десетки арестувани казахстан антиправителствен протест

На митингите се отправяха призиви срещу бившия президент Нурсултан Назарбаев, който според критиците все още държи властта в бившата съветска държава, въпреки че се оттегли от поста си през март.

Независимата медия Vlast.kz съобщи, че около 40 души са били задържани след избухването на протестите.

Една активистка, която беше задържана от полицията в продължение на два часа, каза за АФП, че е чула за повече от 30 задържания.

"Подслушахме полицията, че 16 души са били задържани (в една част на града) и 15 (в друга). Вероятно е имало много повече", каза Айзат Абилсейтова, активист на групата за права Oyan Qazaqstan (Събуди се, Казахстан).

Асем Жапишева, друг член на групата, заяви за АФП, че четирима участници в митинга са били задържани, но по-късно са освободени.

Счита се, че по-голямата част от задържаните са участвали в митинга, свикан от Демократичен избор на Казахстан (ДИК), група, която съдът миналата година определи като екстремистко движение.

Някои от присъстващите на митинга на ДИК също се изказаха срещу китайските инвестиции и преследванията от Пекин на етническите казахи в западния регион на Синцзян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След среща при премиера: Медицинските сестри вдигат палатковия лагер
След среща при премиера: Медицинските сестри вдигат палатковия лагер
След срещата на медицинските сестри при премиера: Започват проверки в болниците
След срещата на медицинските сестри при премиера: Започват проверки в болниците