Размириците по улиците на Барселона продължиха трета вечер. Съобщава се за множество сблъсъци между просепаратиските демонстранти и полицията. Премиерът на Испания Педро Санчес, както и настоящият каталунски лидер Ким Тора призоваха за деескалация на обстановката.

Опожарени улици и автомобили, коктейли Молотов, сярна киселина, сълзотворен газ - така изглеждаше Барселона през изминалото денонощие.

За трета поредна вечер хиляди просепартиски демонстранти превзеха улиците на каталунската столица в знак на несъгласие във връзка с осъждането на деветимата лидери, организирали нелегитимния, според испанската държава, референдум за незавимост на Каталуния.

По данни на испанското правителство от началото на протестите са арестувани над 50, а пострадалите полицаи са над 70. Настоящият лидер на каталунската регионална област, Ким Тора, призова за нормализиране на обстановката.

Ким Тора - регионален лидер на Каталуния: Движението за независимост не е равнозначно на насилие. Ние винаги сме се борили срещу това. Не трябва да позволяваме да има размирици по улиците на нашата столица.

Десните опозиционни партии в Мадрид призоваха испанския премиер Педро Санчес да предприеме незабавни мерки за потушаване на сепартиските движения. В отговор той заяви, че испанското правителство ще продължи да защитава конституцията на страната, но също така няма да допусне провокация.

След по-малко от месец, на 10-ти ноември, предстоят общи избори в Испания.