Десетки българи с белодробни заболявания няма да могат да се лекуват тази година. Причината - нова методика на Министерството на здравеопазването за субсидиране на лечебните заведения, според която право на безплатно лечение имат пациенти с над 50% увреждания на дихателните пътища. Промяната обрича на гибел и белодробната болница "Света Петка Българска" във Велинград. Зад промените жителите на Велинград прозират частни инвестиционни намерения към апетитната собственост на болница.

Велинград

Доскоро помощ в Белодробната болница във Велинград са получавали хора с тежки пневмонии. Клиничната пътека за тях е 3 или 7 дни. Такива хора нямат решения на ТЕЛК, а дори да се явят пред комисия, няма да им бъде определен изисквания от 29 март тази година - над 50% увреждания на дихателните пътища. Сред мнозината, които остават без безплатно лечение, е и хандбалистът Ради Янков, въпреки че записал дата за лечението си в белодробната болница в началото на годината.

Ради Янков: Аз питам колко човека в България имат такова ТЕЛК-ово решение - над 50% белодробно заболяване?

С подобна ситуация е и Поли Герасимова от Пазарджик.

Поли Герасимова: Тази година ми отказаха да дойда тука, защото нямам ТЕЛК решение. Аз никога няма да имам.

За първа година необходимост от лечение има и Катя Тряскова. Младата дама обаче също не отговаря на новите изисквания за безплатно лечение и е принудена да заплаща своето лечение.

Катя Тряскова: Много скъпо ми става по този начин не мога да си направя 14 дни, а само 10. Тези 50% които са гласували Mинистерство на здравеопазването, мисля, че трябва да отпаднат, защото много млади хора не могат да дойдат да се лекуват.

Справка показва, че едва 39 пациента в болницата днес отговарят на изискванията на здравното министерство при капацитет от 136 легла. Малкото пациенти със сигурност обрича болницата на гибел.

Д-р Елена Шопова, управител на СБПФЗ "Света Петка Българска": Ние всеки ден потъваме финансово.

Днес във велинградско, а и сред пациентите на болницата упорито се говори за умишлено фалиране на Белодробната болница.

Стефан Стефчев: Просто е оставена на изживяване, за да може да я приватизират на ново и някой да я купи за жълти стотинки.

Заради тези опасения стартира и подписка в защита на белодробната болница.